BOL IZMEĐU NOGU TIJEKOM TRUDNOĆE

Have a question? Ask in chat with AI!

Bol Između Noga Tijekom Trudnoće: Uzroci, Liječenje i Kako ga Olakšati

Bol u području međunogićne regije je vrlo čest fenomen tijekom trudnoće. Mnogo je uzroka koji mogu dovesti do toga, ali većina njih je benigna i nestaje nakon rođenja. U ovom članku ćemo govoriti o uzrocima, liječenju i načinima olakšavanja bolova između nogu tijekom trudnoće.

Uzroci Bolu Između Noga Tijekom Trudnoće

 • Hormonske promjene: Tijekom trudnoće, tijelo žene prolazi kroz značajne hormonalne promjene koje mogu dovesti do omekšavanja i poboljšanja fleksibilnosti tetiva, ligamenata i zglobova u području karlice. Ovo može dovesti do povećane nestabilnosti i stvaranja neugodnog osjećaja boli između nogu.
 • Povećanje težine: Sa porastom trudnoće, povećava se i težina, što može dovesti do dodatnog opterećenja na zglobove i ligamente u području karlice. Ovo može dovesti do bolova u tom području.
 • Pozicija ploda: Pozicija ploda unutar maternice može također imati utjecaj na bol između nogu. Ako se plod nalazi u položaju glavom prema dolje, glava mu može pritiskati na živce u području karlice, što može dovesti do bolova.
 • Dijastasis recti: Dijastasis recti je stanje koje se javlja kada se dva mišića trbuha (rectus abdominis) razdvoje tijekom trudnoće. Ovo može dovesti do slabog mišićnog tonusa i povećane nestabilnosti u području trbuha, što može dovesti do bolova u području međunogićne regije.
 • Infekcije: Neke infekcije, kao što je infekcija mokraćnih putova (UTI) ili infekcija vagine, mogu također dovesti do bolova u području međunogićne regije.

Liječenje Bolu Između Noga Tijekom Trudnoće

Liječenje bolova između nogu tijekom trudnoće zavisi od uzroka bola. Ako je bol uzrokovana hormonalnim promjenama, obično nije potrebno nikakvo liječenje. Međutim, ako je bol jaka i interferira sa svakodnevnom aktivnošću, liječnik može preporučiti sljedeće mjere za olakšavanje bolova:

 • Odmor: Odmor i izbjegavanje aktivnosti koje mogu pogoršati bol mogu pomoći u smanjenju simptoma.
 • Topli oblozi i masaža: Topli oblozi i masaža mogu pomoći u ublažavanju bolova i poboljšanju cirkulacije.
 • Fizioterapija: Fizioterapeuti mogu pomoći u ublažavanju boli vježbanjem koje pomaže u jačanju mišića i poboljšanju držanja tijela.
 • Nošenje prenatalnog pojasa: Nošenje prenatalnog pojasa može pomoći u podršci trbuhu i smanjenju pritiska na zglobove i ligamente u području karlice.
 • Medicinski tretmani: U nekim slučajevima, liječnik može preporučiti medicinske tretmane, kao što su nesteroidni antiinflamatorni lijekovi (NSAID) ili druga sredstva za ublažavanje boli, kako bi se smanjio bol.

Kako Olakšati Bol Između Noga Tijekom Trudnoće

Osim liječenja, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste olakšali bol između nogu tijekom trudnoće:

 • Nosite udobne cipele: Nošenje udobnih cipela sa dobrom potporom može pomoći u smanjenju bolova u području međunogićne regije. Izbjegavajte visoke potpetice i cipele koje su previše ravne.
 • Odmarajte redovito: Ako osjećate bol, odmarajte se redovito kako biste izbjegli pogoršanje simptoma.
 • Vjeжбаjte: Vježbanje može pomoći u jačanju mišića i poboljšanju držanja tijela, što može pomoći u smanjenju bolova. Međutim, izbjegavajte aktivnosti koje mogu pogoršati bol.
 • Izbjegavajte teško podizanje: Izbjegavajte podizanje teških predmeta, jer to može pogoršati bol u području međunogićne regije.
 • Koristite topli obloge: Topli oblozi mogu pomoći u ublažavanju bolova. Stavite topli oblog na područje bolova nekoliko puta dnevno.

Završni Odlomak

Bol u području međunogićne regije je vrlo česta pojava tijekom trudnoće. Većina uzroka bolova je benigna i nestaje nakon rođenja. Međutim, ako je bol jaka i interferira sa svakodnevnom aktivnošću, važno je konzultirati se sa svojim liječnikom kako bi se utvrdio uzrok bola i preporučilo odgovarajuće liječenje.

Često Postavljana Pitanja

 1. Što uzrokuje bol između nogu tijekom trudnoće?
  1. Hormonske promjene
  2. Povećanje težine
  3. Pozicija ploda
  4. Dijastasis recti
  5. Infekcije
 2. Kako se liječi bol između nogu tijekom trudnoće?
  1. Odmor
  2. Topli oblozi i masaža
  3. Fizioterapija
  4. Nošenje prenatalnog pojasa
  5. Medicinski tretmani
 3. Kako mogu olakšati bol između nogu tijekom trudnoće?
  1. Nosite udobne cipele
  2. Odmarajte redovito
  3. Vjeжбаjte
  4. Izbjegavajte teško podizanje
  5. Koristite topli obloge
 4. Kada treba potražiti liječničku pomoć?
 5. Treba potražiti liječničku pomoć ako je bol jaka i interferira sa svakodnevnom aktivnošću, ako je bol praćena drugim simptomima, kao što su groznica, iscjedak iz vagine ili bol u trbuhu, ili ako bol ne nestaje nakon nekoliko dana.

 6. Kako mogu spriječiti bol između nogu tijekom trudnoće?
 7. Ne postoji siguran način da se spriječi bol između nogu tijekom trudnoće, ali postoje neke stvari koje možete učiniti kako biste smanjili rizik od nastanka bolova, kao što su: vježbanje prije i tijekom trudnoće, održavanje zdrave težine, izbjegavanje teškog podizanja i nošenje udobnih cipela.


Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Предыдущая запись KDYŽ PUTIN UMÍRÁ
Следующая запись VALU PAREMAL KÜLJEL