BOLI DOMALJAK NA LIJEVOJ RUCI

Have a question? Ask in chat with AI!

Boli domaljak na lijevoj ruci? Moguće uzroke i rješenja

Boli li vas domaljak na lijevoj ruci? Ako je tako, niste sami. Bole domaljaka je uobičajena tegoba koja može imati različite uzroke. U ovom članku ćemo istražiti neke od najčešćih uzroka bolova u donjem dijelu lijeve ruke i pružiti vam savjete o tome kako se možete riješiti toga.

Uzroci bolova domaljaka na lijevoj ruci

Postoji nekoliko mogućih uzroka bolova domaljaka na lijevoj ruci, uključujući:

1. Učinkak povreda


Jedan od najčešćih uzroka bolova domaljaka je učinkak starijih ili prethodnih povreda. To se može dogoditi kada je došlo do повреde okoštavanja na koštanoj hrskavici. Ako ste imali povredu u prošlosti koja je rezultirala medijalnim ili lateralnim epikondilitisom ili čak tenis laktom ili golf laktom, moguće je da sada osjećate bol u domaljku.

2. Prekomjerna upotreba


Drugi čest uzrok bolova domaljaka je prekomjerna upotreba. To se može dogoditi kada koristite ruku ili podlakticu na isti način ponovno i ponovno, kao što je prekomjerno korištenje računala ili ručno pisanje.

3. Artroza


Artroza je još jedan mogući uzrok bolova domaljaka. Artroza je pogoršanje zglobova zbog degeneracije hrskavice zbog starosti ili prekomjerne upotrebe.

4. Reumatoidni artritis


Reumatoidni artritis je kronična upalna bolest koja može uzrokovati bol, oticanje i ukočenost zglobova.

5. Infectio


Infekcija domaljaka je rijetka, ali moguća. Bakterijska infekcija može se javiti nakon direktne traume ili može biti uzrokovana širenjem infekcije iz drugih dijelova tijela.

6. Tumori


U rijetkim slučajevima, bol u domaljku može biti uzrokovana tumorima. To je najčešće povezano s koštanim tumorima, kao što je osteosarkom.

Simptomi bolova domaljaka na lijevoj ruci

Simptomi bolova domaljaka na lijevoj ruci mogu varirati ovisno o uzroku bolova. Međutim, neki od najčešćih simptoma uključuju:

* Bol u domaljku koja se pogoršava pokretom


* Oticanje oko domaljka


* Crvenilo i toplina oko domaljka


* Ukočenost domaljka


* Slabost u ruci ili podlaktici


* Trnci ili omaglica u ruci ili podlaktici

Kako se liječi bol u domaljku na lijevoj ruci?

Liječenje bolova domaljaka na lijevoj ruci ovisit će o osnovnom uzroku bolova. U nekim slučajevima, liječenje nije potrebno. Međutim, ako je bol teška ili ako ometa vaše svakodnevne aktivnosti, možete pokušati s nekoliko različitih tretmana, kao što su:

1. Odmor


Jedna od najboljih stvari koje možete učiniti da ublažite bol u domaljku je jednostavno odmoriti ruku i podlakticu. To će omogućiti tkivu da se zacjeli.

2. Ledeni oblozi


Ledeni oblozi mogu pomoći u smanjenju upale i bolova. Ledeni oblog možete nanesti na domaljak nekoliko puta dnevno, 15 do 20 minuta u jednom vremenu.

3. Topli oblozi


Topli oblozi mogu pomoći u opuštanju mišića i ublažavanju bolova. Topli oblog možete nanesti na domaljak nekoliko puta dnevno, 15 do 20 minuta u jednom vremenu.

4. Lijekovi protiv bolova


Lijekovi protiv bolova bez recepta, kao što su ibuprofen ili acetaminofen, mogu pomoći u ublažavanju bolova.

5. Fizikalna terapija


Fizikalna terapija može pomoći u jačanju mišića oko domaljka i poboljšanju njegove fleksibilnosti. To može pomoći u smanjenju bolova i poboljšanju funkcionalnosti ruke i podlaktice.

6. Injekcije


U nekim slučajevima, liječnik vam može dati injekciju kortikosteroida u domaljak. Kortikosteroidi su lijekovi koji mogu pomoći u smanjenju upale i bolova.

7. Kirurgija


U rijetkim slučajevima, možda će biti potrebna operacija za liječenje bolova domaljaka. To se obično radi samo ako drugi tretmani nisu bili uspješni.

Prevencija bolova domaljaka na lijevoj ruci

Postoji nekoliko stvari koje možete učiniti da smanjite rizik od bolova domaljaka na lijevoj ruci, uključujući:

1. Podignite radni stol i sjedalo


Osiguranje da su vaš radni stol i sjedalo na odgovarajućoj visini može pomoći u sprečavanju prekomjerne upotrebe mišića oko domaljka.

2. Napravite pauze


Ako radite na računalu ili obavljate druge ponavljajuće zadaće, napravite pauze svakih 20-30 minuta kako biste se protegli i odmorili ruke.

3. Koristite ergonomsku opremu


Korištenje ergonomske opreme, kao što su ergonomska tipkovnica i miš, može pomoći u smanjenju stresa na ruke i podlaktice.

4. Jačajte mišiće oko domaljka


Možete jačati mišiće oko domaljka izvodeći vježbe poput prsnih pritisaka, triceps potisaka i bicep savijanja.

5. Protežite se


Protezanje mišića oko domaljka može pomoći u poboljšanju fleksibilnosti i smanjenju rizika od bolova.

6. Izbjegavajte prekomjernu upotrebu


Ako se bavite aktivnostima koje mogu uzrokovati bol u donjem dijelu lijeve ruke, poput tenisa ili dizanja tegova, obavezno to činite u umjerenosti.

Često postavljana pitanja

1. Što uzrokuje bol u domaljku na lijevoj ruci?


Postoji nekoliko mogućih uzroka bolova domaljaka na lijevoj ruci, uključujući učinak povreda, prekomjernu upotrebu, artrozu, reumatoidni artritis, infekciju i tumore.

2. Koji su simptomi bolova domaljaka na lijevoj ruci?


Simptomi bolova domaljaka na lijevoj ruci mogu varirati ovisno o uzroku bolova, ali neki od najčešćih simptoma uključuju bol u domaljku koja se pogoršava pokretom, oticanje oko domaljka, crvenilo i toplinu oko domaljka, ukočenost domaljka, slabost u ruci ili podlaktici i trnci ili omaglica u ruci ili podlaktici.

3. Kako se liječi bol u domaljku na lijevoj ruci?


Liječenje bolova domaljaka na lijevoj ruci ovisiti će o osnovnom uzroku bolova. U nekim slučajevima, liječenje nije potrebno. Međutim, ako je bol teška ili ako ometa vaše svakodnevne aktivnosti, možete pokušati s nekoliko različitih tretmana, kao što su odmor, ledeni oblozi, topli oblozi, lijekovi protiv bolova, fizička terapija, injekcije i kirurgija.

4. Kako se može preventivno djelovati protiv bolova domaljaka na lijevoj ruci?


Postoji nekoliko stvari koje možete učiniti da smanjite rizik od bolova domaljaka na lijevoj ruci, uključujući podizanje radnog stola i sjedala, pravljenje pauza, korištenje ergonomske opreme, jačanje mišića oko domaljka, protezanje i izbjegavanje prekomjerne upotrebe.

5. Kada treba potražiti liječnika zbog bolova domaljaka na lijevoj ruci?


Trebate potražiti liječnika ako bol u domaljku na lijevoj ruci ne nestaje nakon nekoliko dana kućnog liječenja ili ako je bol teška ili ukoliko ometa vaše svakodnevne aktivnosti.


Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Предыдущая запись BU GÜN ILIN HANSI GÜNÜDIR?
Следующая запись ΠΏΣ ΝΑ ΘΕΡΑΠΕΎΣΤΕ ΓΡΉΓΟΡΑ ΤΗΝ ΚΥΣΤΊΤΙΔΑ ΣΤΟ ΣΠΊΤΙ