BOLI ME PRSTENJAK NA LIJEVOJ RUCI

Have a question? Ask in chat with AI!

Boli me prstenjak na lijevoj ruci: uzroci i načini liječenja

Uvod:


Prstenjakovi su prsti koji se najčešće koriste u svakodnevnom životu. Koristimo ih za pisanje, tipkanje, držanje predmeta i mnoge druge aktivnosti. Zbog toga nije čudno što mnoge osobe često osjete bol u prstenjaku. Ako i vi imate bol u prstenjaku, nastojat ćemo vam pomoći da otkrijete uzrok tog bola i pokušaćemo vam ponuditi najbolje načine liječenja tog bola.

Uzroci bola u prstenjaku na lijevoj ruci:

1. Povrede ligamenata ili tetiva:


Ligamenti i tetive su tkiva koja pomažu u pokretu prstiju i daju im stabilnost. Povrede ligamenata ili tetiva mogu nastati zbog pretjeranog ili ponavljajućeg korištenja ruku, kao i zbog nesreća ili padanja. Ove povrede mogu uzrokovati oticanje, modrice i bol u prstenjaku.

2. Osteoartritis:


Osteoartritis je česta vrsta artritisa koja se javlja kada se hrskavica na krajevima kostiju u zglobovima troši. Najčešće zahvata zglobove koljena, kuka i prstiju, uključujući i prstenjak. Simptomi osteoartritisa su bol, oticanje, ukočenost i gubitak funkcije prsta.

3. Reumatoidni artritis:


Reumatoidni artritis je autoimuna bolest koja uzrokuje upalu zglobova. Mogu biti zahvaćeni i zglobovi prstiju, uključujući i prstenjak. Simptomi reumatoidnog artritisa su bol, oticanje, ukočenost ujutru i gubitak funkcije prsta.

4. Dupuytren kontraktura:


Dupuytren kontraktura je stanje koje uzrokuje fleksiju ili ukočenje prstenjaka i malog prsta. Nastaje zbog zatezanja i zadebljanja fascije, tkiva koje pokriva tetive na dlanu ruke. Simptomi Dupuytren kontraktura su zadebljanje kože na dlanu, fleksija ili ukočenje prstenjaka i malog prsta i poteškoće pri ispružanju prstiju.

5. Ganglion cista:


Ganglion ciste su male, ispunjene tečnošću ciste koje se mogu pojaviti na zglobovima prstiju, uključujući i prstenjak. Obično su bezbolne, ali ako postanu velike, mogu pritisnuti na živce ili tetive i uzrokovati bol.

Načini liječenja bola u prstenjaku na lijevoj ruci:

1. Odmor i imobilizacija:


Ako je bol uzrokovana povređom ligamenata, tetiva ili mišića, odmaranje i imobilizacija prsta mogu pomoći u smanjenju bola i upale. Možete koristiti šinu ili zavoj da imobilizujete prst.

2. Ledovanje:


Ledovanje prsta može pomoći u smanjenju bola i oticanja. Primenjujte led na prst 15-20 minuta nekoliko puta dnevno.

3. Toplota:


Toplota može pomoći u smanjenju bolova kod osteoartritisa. Primenjujte topao oblog na prst 15-20 minuta nekoliko puta dnevno.

4. Masaža:


Masaža može pomoći u smanjenju bolova i ukočenosti kod artritisa. Masirajte prst laganim, kružnim pokretima.

5. Lijekovi bez recepta:


Lijekovi bez recepta, kao što su ibuprofen i acetaminofen, mogu pomoći u smanjenju bola.

6. Injekcije kortikosteroida:


Injekcije kortikosteroida mogu se koristiti za smanjenje upale i bola kod artritisa.

7. Hirurška intervencija:


Hirurška intervencija može biti neophodna u slučajevima teških povreda ligamenata, tetiva ili mišića.

Zaključak:


Bol u prstenjaku na lijevoj ruci može biti uzrokovana različitim faktorima. Ako imate bol u prstenjaku, važno je da se posavjetujete sa liječnikom kako bi se utvrdio uzrok bola i kako bi se započelo sa odgovarajućim liječenjem. Ako imate samo blagu bol, možete probati sa kućnim lijekovima, poput odmora, ledovanja i toplote. Ako bol ne nestane ili se pogorša, posavjetujte se sa liječnikom.

Često postavljana pitanja:

1. Šta mogu učiniti da spriječim bol u prstenjaku?


Da biste spriječili bol u prstenjaku, možete pokušati da izbjegavate aktivnosti koje mogu uzrokovati povrede ligamenata, tetiva ili mišića. Također, možete koristiti zaštitne rukavice pri radu sa opasnim materijalima ili alatkama.

2. Kada treba tražiti liječničku pomoć?


Treba tražiti liječničku pomoć ako bol u prstenjaku ne nestane ili se pogorša, ako je bol jaka ili ako vam otežava obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

3. Koji lijekovi se koriste za liječenje bola u prstenjaku?


Za liječenje bola u prstenjaku koriste se različiti lijekovi, uključujući ibuprofen, acetaminofen, kortikosteroide i nesteroidne protivupalne lijekove (NSAID).

4. Da li postoje neke vježbe koje mogu pomoći u smanjenju bola u prstenjaku?


Da, postoje neke vježbe koje mogu pomoći u smanjenju bola u prstenjaku. Te vježbe obično uključuju ispružanje, savijanje i kruženje prsta.

5. Kako mogu znati da li imam Dupuytren kontraktura?


Dupuytren kontraktura obično uzrokuje zadebljanje kože na dlanu, fleksiju ili ukočenje prstenjaka i malog prsta i poteškoće pri ispružanju prstiju.


Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Предыдущая запись ЗАЩО ЗАТВОРЪТ МЕЧТАЕ?
Следующая запись ΤΙ ΝΑ ΔΏΣΕΤΕ ΣΕ ΈΝΑ ΆΤΟΜΟ ΠΟΥ ΈΧΕΙ ΤΑ ΠΆΝΤΑ