KADA JE BOLJE BACITI STARE STVARI

Have a question? Ask in chat with AI!

Stari predmeti mogu biti prisutni u našim domovima iz razloga koji su sentimentalne prirode, pa sve do toga što ih jednostavno više ne koristimo. U oba slučaja, zadržavanje predmeta koje više ne koristimo može stvoriti nepotrebni nered i zauzeti dragocjeni prostor. Nije lako odlučiti koje stvari treba zadržati, a koje odbaciti. U nastavku ćemo proći kroz nekoliko slučajeva kada je najbolje da se odlučite za potez prečišćavanja vašeg bostan skladišta te se jednom zauvijek rastanete s određenim predmetima.

1. Kada se predmeti teško održavaju

Ako određeni predmet zahtjeva puno vremena i truda za njegovo održavanje, te ga više ne koristite dovoljno često da vam se to isplati, tada je najbolje da se ga oslobodite. Naprimjer, ako vam određenu količinu vremena oduzima čišćenje i održavanje predmeta koji vam više nije potreban, bolje je da mu se domognete i drugoga vlasnika koji će mu pružiti uporabu koju zaslužuje.

2. Kada se predmeti više ne koriste

Ovo je valjda i najočigledniji razlog zašto se određenih predmeta treba osloboditi. Međutim, u praksi, ova odluka može ponekad biti puno kompliciranija nego što se čini. Možda se to radilo o predmetu koji vam je nekoć bio veoma značajan, međutim, s vremenom se njegov značaj potpuno izgubio, što znači da na njemu sada leži samo prašina. Ukoliko određen predmet više ne koristite, nekoga drugog može zanimati i dobro je prosuditi mogućnosti njegove prodaje ili donacije.

3. Kada predmeti zauzimaju previše prostora

Ako živite u manjem prostoru, svaki novi predmet koji donesete u kuću znači da manje prostora ostaje za druge stvari ili aktivnosti. Nered vani može uzrokovati i nered u vašoj glavi, te prepun dom može prispievno našem stresu. Budući da se komforno odmaranju najbolje pristupa u prijatnoj i čistoj atmosferi, možda je vrijeme za akciju prečišćavanja.

4. Kada se predmeti više ne uklapaju u vaš trenutni stil života

Vremenom se mijenjaju i životni stilovi. Ako radite od kuće, trebat ćete više prostora za određene stvari. Ako se, naprimjer, biste željeli uhvatiti u koštac s vježbanjem u kući, trebat će vam biti dostupan prostor za to, otprilike onaj prostor što ga zauzimaju stare stvari koje više ne koristite. U nekim drugim slučajevima, događa se da se u domovima nakupi veliko mnoštvo stvari čiji je primarni cilj treniranje djece i njihovo osposobljavanje za različite životne situacije, ali kada djeca napuste dom roditelja, te se upute u svoje živote, najbolje je da se tih stvari otarasite.

5. Kada predmeti više ne vrijede vaš novac

Ako imate predmete koji su se potpuno istrošili ili predmete koji su vrijedili veliki novac, ali su vremenom svoju vrijednost izgubili, onda je najbolje da se ih oslobodite. Istodobno, ukoliko ima predmeta koji su vam veliki ili vam po nekom drugom kriteriju nisu pogodni, možete ih donirati ili pokloniti osobi kojoj će oni bolje odgovarati.

Završni odlomak

Živimo u razdoblju gdje je jednostavno nakupiti predmete, te se sve češće odlučujemo na taj potez. Neke od njih koristimo svakodnevno, druge tek ponekad ili možda čak uopće nikada. Međutim, kako vrijeme prolazi, ovi nam predmeti počinju zauzimati sve više prostora sve do trenutka kada postanu nešto vrlo neugodno, što može imati negativan efekt na naše živote. Čišćenje i prečišćavanje može tijekom vremena postati sve zahtjevniji potez te zahtijevajući veće doze naše energije s povišenjem broja stvari koje u svojim domovima posjedujemo. Iz tog razloga, preporučljivo je periodni pregled vašeg stana ili kuće koji će vam pomoći u donošenju odluke koje će stvari zadržati, a koje baciti.

Često postavljana pitanja

1. Zašto je važno osloboditi se stvari koje više ne koristimo

Oslobađanjem stvari koje više ne koristimo stvaramo više prostora u našim domovima. Također, njihovu prodajom ili doniranjem možemo pomoći nekome kome će ti predmeti možda biti mnogo korisniji nego nama, a u izvjesnim slučajevima možemo čak i zaraditi novac.

2. Kako odlučiti koje stvari baciti

Pri odlučivanju koje stvari baciti, treba prvo postaviti pitanje koliko su ti predmeti još uvijek u upotrebi, da li zauzimaju previše prostora, da li ih možemo prodati ili donirati te koliko su stari. U određenim slučajevima, možda je najbolje donijeti odluku temeljem potencijalne novčane vrijednosti predmeta.

3. Kako se osloboditi stvari koje ne koristimo

Ukoliko imate stvari koje više ne koristite, kao prvu opciju razmotrite mogućnost da ih prodate ili poklonite drugima. Osim toga, možete ih odnijeti na odlagališta za otpad ili ih jednostavno baciti u smeće.

4. Kako se osloboditi emocionalne vezanosti za predmete

Oslobađanje emocionalne vezanosti za predmete može biti težak proces. Međutim, vrijedno je napomenuti da predmeti nisu ljudi te da bi nam bilo mnogo bolje bez njih. Ako vam je teško da se odlučite za taj potez, pokušajte se sjetiti da je svijet pun sličnih stvari koje možete nabaviti.

5. Kako održati dom čistim i uređenim nakon čišćenja

Nakon što ste se oslobodili stvari koje više ne koristite, trebate donijeti odluku o tome što ćete s preostalim stvarima. Pokušajte biti organizirani s njima, dodjeljujući svakoj njima određeno mjesto u vašem domu. Na taj način, vaš dom će nekome biti čistiji, a vam će vaš dom izgledati mnogo uređeno.


Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Предыдущая запись KAS IR PILNGRAUDU MAIZE
Следующая запись מה ההבדל בין דרום אמריקה לאפריקה?