KAKO BRZO OTIĆI NA WC KADA IMATE ZATVOR

Have a question? Ask in chat with AI!

Iako zatvor može biti neprijatan i frustrirajući problem, postoje stvari koje možete učiniti da ubrzate proces odlaska na WC. Evo nekoliko saveta:

Pijte puno tekućina

Pijenje puno tekućina, posebno vode, može pomoći u omekšavanju stolice i ubrzavanju prolaska kroz crijeva. Težite da popijete barem osam čaša vode dnevno, a ako ste fizički aktivni ili živite u toploj klimi, možda ćete trebati piti još više.

Jeđite hranu bogatu vlaknima

Vlakna su drugi važan faktor u prevenciji i liječenju zatvora. Vlakna mogu pomći u povećanju volumena stolice i otežavanju, što može ubrzati kretanje kroz crijeva. Dobri izvori vlakana uključuju voće, povrće, integralne žitarice i mahunarke.

Vježbajte redovito

Vježba može pomoći u pokretanju crijeva i ubrzavanju kretanja stolice. Čak i lagano vježbanje, kao što su hodanje, plivanje ili jahanje bicikla, može biti korisno.

Koristite probiotike i prebiotike

Probiotici su žive bakterije koje mogu pomoći u poboljšanju zdravlja crijeva. Mogu se naći u fermentiranoj hrani, poput jogurta, kefira i kombuče, ili ih možete uzeti kao probiotički suplement. Prebiotici su vlakna koja pomažu u hranjenju probiotika, tako da ih možete dodati svojoj ishrani kako biste poboljšali učinke probiotika.

Pokušajte s prirodnim laksativima

Ako imate zatvor, možda želite pokušati s prirodnim laksativima, poput senne ili aloe vere. Međutim, važno je da prije upotrebe prirodnih laksativa razgovarate s liječnikom, jer mogu imati neželjene učinke.

Često postavljana pitanja

Pitanje: Kako mogu znati da imam zatvor?
Odgovor: Ako ne možete otići na WC barem tri puta tjedno ili ako imate tvrdu, suhu stolicu koja je teška za prolazak, možda imate zatvor.

Pitanje: Što je uzrok zatvora?
Odgovor: Zatvor može biti uzrokovan nizom faktora, uključujući dehidraciju, nisku unos vlakana, nedostatak vježbanja, upotrebu određenih lijekova i osnovna medicinska stanja.

Pitanje: Kakvi su komplikacije zatvora?
Odgovor: Zatvor može dovesti do različitih komplikacija, uključujući hemoroidi, analne fisure i divertikularnu bolest.

Pitanje: Kada treba zatražiti liječničku pomoć zbog zatvora?
Odgovor: Ako imate zatvor koji traje više od dvije sedmice ili ako imate teške simptome, kao što su bol, krvarenje ili promjena u navikama crijeva, treba tražiti liječničku pomoć.

Pitanje: Kako mogu spriječiti zatvor?
Odgovor: Najbolji način za sprečavanje zatvora je piti puno tekućina, jesti hranu bogatu vlaknima, vježbati redovito i koristiti probiotike i prebiotike.


Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Предыдущая запись ČO DAŤ OSOBE, KTORÚ NEPOZNÁŠ
Следующая запись ROKA SĀP PĒC ASINS NODOŠANAS NO VĒNAS