KAKO BRZO OTIĆI U TOALET KADA IMATE ZATVOR

Have a question? Ask in chat with AI!

1. Upoznavanje sa zatvorom

Zatvor je stanje u kojem je prolazak stolice otežan ili bolan zbog čestih tvrdih, suhih i grudičastih izlučevina. To je čest problem koji može pogoditi ljude svih uzrasta, ali je češći kod starijih odraslih. Može biti kratkotrajan (akutan) ili dugotrajni (hroničan).

2. Simptomi zatvora

Pored otežanog prolaza stolice, zatvor može uzrokovati i:

— Bol ili nelagodu u trbuhu
— Napinjanje
— Krvarenje iz anusa
— Osjećaj nepotpunog pražnjenja crijeva
— Gubitak apetita
— Mučninu
— Povraćanje

3. Uzroci zatvora

Uzroci zatvora mogu biti raznoliki, uključujući:

— Nedostatak vlakana u prehrani
— Nedostatak fizičke aktivnosti
— Dehidracija
— Lijekovi
— Oštećenje živaca
— Bolest

4. Kako brzo otići u toalet kada imate zatvor

Postoje mnoge stvari koje možete učiniti da brzo odete u toalet kada imate zatvor, uključujući:

— Povećajte unos vlakana

Vlakna su važan dio zdrave prehrane i mogu pomoći u omekšavanju stolice i otežavanju prolaza. Dobri izvori vlakana uključuju voće, povrće, integralne žitarice i leguminoze.

— Pite puno vode

Pijenje puno vode pomaže da se stolica omekša i olakša prolaz. Ciljajte na najmanje osam čaša vode dnevno.

— Više se krećite

Fizička aktivnost može pomoći u stimulaciji crijeva i olakšanju prolaza stolice. Pokušajte da se bavite nekom vrstom fizičke aktivnosti većinu dana u nedelji, barem 30 minuta.

— Uključite probiotike u svoju prehranu

Probiotici su žive bakterije koje mogu pomoći u poboljšanju zdravlja crijeva i olakšanju prolaza stolice. Možete ih naći u fermentisanim namirnicama kao što su jogurt, kefir i kiseli kupus.

— Koristite laksative

Laksativi su lijekovi koji mogu pomoći u omekšavanju stolice i otežavanju prolaza. Međutim, treba ih koristiti samo povremeno i prema uputstvima liječnika.

5. Kada treba potražiti pomoć liječnika

Ako imate zatvor koji traje više od dvije nedjelje, trebalo bi da se obratite liječniku. To je posebno važno ako imate i druge simptome kao što su bol u trbuhu, krvarenje iz anusa ili gubitak težine.

6. Česta pitanja o zatvoru

— Šta je uzrok zatvora?

Postoje mnogi mogući uzroci zatvora, uključujući nedostatak vlakana u prehrani, nedostatak fizičke aktivnosti, dehidraciju, lijekove, oštećenje živaca i bolest.

— Kako mogu brzo otići u toalet kada imate zatvor?

Postoje mnoge stvari koje možete učiniti da brzo odete u toalet kada imate zatvor, uključujući povećanje unosa vlakana, pijenje puno vode, više kretanje, uključivanje probiotika u vašu prehranu i korištenje laksativa.

— Kada treba potražiti pomoć liječnika?

Ako imate zatvor koji traje više od dvije nedjelje, trebalo bi da se obratite liječniku. To je posebno važno ako imate i druge simptome kao što su bol u trbuhu, krvarenje iz anusa ili gubitak težine.

— Kako mogu spriječiti zatvor?

Postoje mnoge stvari koje možete učiniti da spriječite zatvor, uključujući unos puno vlakana, pijenje puno vode, redovitu fizičku aktivnost i upotrebu laksativa samo povremeno i prema uputstvima liječnika.

— Kako mogu znati da imam zatvor?

Simptomi zatvora uključuju otežani prolaz stolice, bol ili nelagodu u trbuhu, napinjanje, krvarenje iz anusa, osjećaj nepotpunog pražnjenja crijeva, gubitak apetita, mučninu i povraćanje.


Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Предыдущая запись TIL HVILKEN ALDER PIGER VOKSER
Следующая запись ΤΙ ΕΊΝΑΙ ΚΑΛΎΤΕΡΟ ΝΑ ΦΆΤΕ ΓΙΑ ΠΡΩΙΝΌ, ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΌ ΓΕΎΜΑ ΚΑΙ ΔΕΊΠΝΟ