KAKO LIJEČITI CISTITIS KOD KUĆE BRZO

Have a question? Ask in chat with AI!

Cistitis može biti vrlo bolan i neugodan, ali postoje stvari koje možete učiniti kod kuće kako biste ga liječili brzo i učinkovito. Ono što možete učiniti je promjena ishrane, povećanje unosa vode i konzumacija probiotika te upotreba toplih obloga i nošenje lagane, prozračne odjeće.

1. Promjena ishrane

Prva stvar koju možete učiniti je promijeniti svoju hranu. To znači izbjegavanje hrane i pića koja mogu iritovati vašu bešiku, kao što su začinjena hrana, kafa, alkohol i slatki napici. Umjesto toga, fokusirajte se na konzumiranje zdravih namirnica, kao što su voće, povrće, integralne žitarice i jogurt.

2. Povećanje unosa vode

Druga stvar koju možete učiniti je povećati unos vode. Voda može pomoći ispiranju bakterija iz vaše bešike i mokraćnih puteva. Ciljajte na osam чаша воде дневно, ali ako se osjećate dehidrirano, ne bojte se popiti više.

3. Konzumacija probiotika

Probiotici su dobre bakterije koje mogu pomoći u održavanju ravnoteže u vašem crijevu. To može pomoći u sprečavanju cistitisa, jer bakterije koje uzrokuju cistitis mogu težiti kolonizaciji crijeva, i na taj način mogu lako ući u mokraćne puteve. Možete dobiti probiotike iz fermentiranih namirnica kao što su jogurt, kefir i kiseli kupus, ili ih možete uzimati kao dodatke prehrani.

4. Upotreba toplih obloga

Topla obloga može pomoći u ublažavanju bolova i neugodnosti uzrokovanih cistitisom. Jednostavno namočite krpu u toplu vodu i stavite je na donji dio trbuha ili donji dio leđa. Možete ponoviti ovaj postupak nekoliko puta na dan po potrebi.

5. Nošenje lagane, prozračne odjeće

Nošenje lagane, prozračne odjeće može također pomoći u ublažavanju bolova i neugodnosti uzrokovanih cistitisom. Izbjegavajte nošenje tijesno priljubljene odjeće ili odjeće od sintetičkih materijala, jer može iritiriti vašu bešiku. Umjesto toga, nosite široku odjeću od prirodnih materijala kao što su pamuk i lan.

6. Liječenje biljem

Postoje mnoge biljke koje mogu pomoći u liječenju cistitisa. Neke od najčešće korištenih biljaka uključuju ljubicu, koprivu, vres i žaluđa. Ove biljke možete pripremiti kao čaj ili ih koristiti kao tinkturu. Važno je da se prije upotrebe biljaka konsultirate sa svojim liječnikom, jer neke biljke mogu imati interakcije sa lijekovima ili biti kontraindikavane za određena zdravstvena stanja.

7. Lijekovi bez recepta

Ako je vaš cistitis blagi, možete ga liječiti lijekovima bez recepta. Neke od najčešće korištenih lijekova bez recepta uključuju urotropin, asenterik i kanfrosulfan. Važno je da pažljivo pročitajte upute za upotrebu prije uzimanja lijekova bez recepta, jer mogu imati neželjene efekte.

8. Kada posjetiti liječnika

Ako vaš cistitis ne počne da se poboljšava nakon nekoliko dana samolijčenja, ili ako doživite teške simptome poput groznice, povraćanja ili krvi u urinu, važno je da posjetite liječnika. Liječnik će možda morati propisati antibiotike ili druge lijekove za liječenje cistitisa.

9. Prevencija cistitisa

Najbolji način da se izbjegne cistitis je spriječiti ga u prvom redu. Postoje mnoge stvari koje možete učiniti da spriječite cistitis, kao što su:

* Pijenje puno vode
* Uriniranje nakon seksa
* Održavanje dobre higiene intimnih dijelova
* Nošenje pamučnog donjeg rublja
* Izbjegavanje korištenja deodoransa i drugih iritanata u blizini intimnih dijelova
* Pražnjenje bešike prije odlaska na spavanje

10. Zaključak

Cistitis može biti vrlo bolan i neugodan, ali postoje stvari koje možete učiniti kod kuće kako biste ga liječili brzo i učinkovito. Ako vaš cistitis ne počne da se poboljšava nakon nekoliko dana samolijčenja, ili ako doživite teške simptome poput groznice, povraćanja ili krvi u urinu, važno je da posjetite liječnika.

Često postavljana pitanja

1. Kako mogu znati da li imam cistitis?

Simptomi cistitisa mogu uključivati učestalo uriniranje, žarenje ili bol prilikom uriniranja, mutan ili krvav urin, bol u donjem dijelu trbuha ili donjem dijelu leđa, groznicu i povraćanje.

2. Koji su faktori rizika za cistitis?

Faktori rizika za cistitis uključuju ženski spol, spolni odnos, trudnoću, menopauzu, dijabetes, slabljenje imuniteta i upotrebu katetera.

3. Kako se cistitis dijagnosticira?

Cistitis se dijagnosticira na osnovu vaših simptoma i rezultata fizičkog pregleda. Vaš liječnik će vam možda preporučiti da napravite analizu urina ili moguću uzorku mokraće radi kulture kako bi potvrdio dijagnozu.

4. Kako se cistitis liječi?

Cistitis se obično liječi antibioticima. Vaš liječnik će vam preporučiti antibiotik koji je najefikasniji protiv bakterija koja uzrokuje vaš cistitis.

5. Kako mogu spriječiti cistitis?

Najbolji način da se izbjegne cistitis je spriječiti ga u prvom redu. To možete učiniti pijanjem puno vode, uriniranjem nakon seksa, održavanjem dobre hygiene intimnih dijelova, nošenjem pamučnog donjeg rublja i izbjegavanjem korištenja deodoransa i drugih iritanata u blizini intimnih dijelova.


Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Предыдущая запись PRAVÁ RUKA BOLÍ OD RAMENA PO LAKEŤ
Следующая запись КАКВО ДА ДАМ НА ЧОВЕК, КОЙТО ИМА ВСИЧКО