KAKO SE LEUKOCITI RAZLIKUJU OD ERITROCITA

Have a question? Ask in chat with AI!

Kako Se Leukociti Razlikuju Od Eritrocita?

Leukociti i eritrociti su dvije glavne komponente krvi, iako služe različitim svrhama. Leukociti su bijele krvne ćelije koje se bore protiv infekcija, dok su eritrociti, poznati i kao crvene krvne ćelije, odgovorni za prijenos kisika do ćelija u tijelu.

1. Struktura

Leukociti

Leukociti su veće i manje pravilnog oblika od eritrocita. Imaju jedro i razne unutrašnje strukture koje im omogućavaju da izvršavaju svoje funkcije. Postoje različite vrste leukocita, svaka sa jedinstvenim ulogom u imunskom odgovoru. Iako je prosječni životni vijek leukocita samo nekoliko dana, oni se brzo reproduciraju kako bi zadovoljili povećane zahtjeve za borbom protiv infekcija.

Eritrociti

Eritrociti su manje od leukocita i imaju konkavan oblik koji im omogućava da se lakše kreću kroz krvne žile. Nemaju jedro ni druge unutrašnje strukture, osim hemoglobina, proteina koji prenosi kisik. Ovo jednostavno uređenje omogućava eritrocitima da maksimalno iskoriste prostor za nošenje kisika. Eritrociti žive oko 120 dana, nakon čega se razgrađuju u slezeni i jetri.

2. Funkcija

Leukociti

Leukociti su odgovorni za odbranu tijela od infekcija. Prepoznaju i uništavaju strane organizme, kao što su bakterije, virusi i gljive. Također oslobađaju kemijske tvari koje pomažu u uništenju patogena i u pokretanju zapaljenskog odgovora.

Eritrociti

Eritrociti prenose kisik od pluća do tkiva i ćelija u tijelu. Oni sadrže hemoglobin, koji se veže za kisik i nosi ga kroz krvotok. Eritrociti također pomažu u uklanjanju ugljičnog dioksida, nusproizvoda metabolizma, iz tijela.

3. Količina u Krvi

Leukociti

Leukociti čine samo mali dio krvi, samo oko 1%, dok eritrociti čine veliku većinu, oko 45%. Ovo se odražava i u njihovim brojevima: u zdravoj odrasloj osobi ima oko 4.000-11.000 leukocita i oko 4,5-5 milijuna eritrocita u mikrolitru krvi.

4. Patologije

Leukociti

Povećanje broja leukocita u krvi može ukazivati na infekciju ili zapaljenje. Leukopenija, ili smanjenje broja leukocita, može oslabiti imunitet i učiniti osobu osjetljivijom na infekcije.

Eritrociti

Anemija je stanje u kojem je broj eritrocita ili količina hemoglobina u krvi niža od normalne. To može dovesti do nedostatka kisika u tijelu i uzrokovati simptome kao što su umor, kratak dah i vrtoglavica.

5. Proizvodnja

Leukociti

Leukociti se proizvode u koštanoj srži. Postoje različite vrste leukocita, svaka sa svojom jedinstvenom funkcijom. Neke vrste leukocita se proizvode samo u koštanoj srži, dok se druge mogu proizvoditi i u slezeni i limfnim čvorovima.

Eritrociti

Eritrociti se također proizvode u koštanoj srži. Proces proizvodnje eritrocita je reguliran hormonima, kao što su eritropoetin i testosteron. Eritropoetin se proizvodi u bubrezima kao odgovor na niske razine kisika u krvi. Testosteron pomaže u povećanju proizvodnje eritrocita kod muškaraca.

Zaključak

Leukociti i eritrociti su dvije vitalne komponente krvi sa različitim funkcijama. Leukociti brane tijelo od infekcija, dok eritrociti prenose kisik do ćelija u tijelu. Poremećaji u proizvodnji ili funkciji ovih krvnih ćelija mogu dovesti do različitih zdravstvenih stanja.

Često Postavljana Pitanja

1. Koja je glavna razlika između leukocita i eritrocita?

Glavna razlika između leukocita i eritrocita je u njihovoj funkciji. Leukociti se bore protiv infekcija, dok eritrociti prenose kisik.

2. Koliko leukocita i eritrocita ima u zdravoj odrasloj osobi?

U zdravoj odrasloj osobi ima oko 4.000-11.000 leukocita i oko 4,5-5 milijuna eritrocita u mikrolitru krvi.

3. Što se događa kada je broj leukocita previsok ili prenizak?

Povećanje broja leukocita u krvi može ukazivati na infekciju ili zapaljenje. Leukopenija, ili smanjenje broja leukocita, može oslabiti imunitet i učiniti osobu osjetljivijom na infekcije.

4. Što se događa kada je broj eritrocita previsok ili prenizak?

Povećanje broja eritrocita može ukazivati na dehidraciju ili neka druga zdravstvena stanja. Anemija, ili smanjenje broja eritrocita ili količine hemoglobina u krvi, može dovesti do nedostatka kisika u tijelu i uzrokovati simptome kao što su umor, kratak dah i vrtoglavica.

5. Gdje se leukociti i eritrociti proizvode?

Leukociti i eritrociti se proizvode u koštanoj srži.


Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Предыдущая запись KĄ GERIAU VALGYTI PUSRYČIAMS, PIETUMS IR VAKARIENEI
Следующая запись BOLESŤ V CHODIDLE POD PRSTAMI