KOJA SE PUTOVNICA SMATRA OŠTEĆENOM

Have a question? Ask in chat with AI!

Koja se putovnica smatra oštećenom?

Putovnica, svakom dobro poznata, predstavlja osobnu ispravu koja sadrži ime državljanina, njegovu fotografiju, datum i mjesto rođenja, potpis, broj putovnice i druge podatke. To je službeni dokument koji omogućava državljanima slobodno putovanje u druge zemlje, a potrebno je znati što sve se smatra oštećenjem putovnice i kada ona više nije valjana za putovanje.

Što se smatra oštećenjem putovnice?

Putovnica se smatra oštećenom ako je:
— isječena, sašivena ili zalijepljena
— stranice putovnice su zamijenjene ili dodane nove
— sadrži pečate, oznake ili zabilješke koje su učinjene neovlaštenom rukom
— fotografija ili potpis vlasnika je izmijenjen ili oštećen
— putovnica je otkidana ili izderana
— putovnica je izblijedjela ili je tisak potamnio te postao nečitljiv

Kako se utvrđuje oštećenje putovnice?

Oštećenje putovnice utvrđuje nadležno tijelo, obično imigracijska ili policijska služba. Oni će pregledati putovnicu i odlučiti da li je još uvijek valjana za putovanje. Biti će uzeti u obzir stupanj oštećenja, vrsta oštećenja i lokacija oštećenja.

Šta se može učiniti ako putovnica bude oštećena?

Ako je putovnica oštećena, potrebno je što prije zatražiti zamjensku putovnicu. To se može učiniti prskladno važećoj proceduri i zakonu. Nova putovnica će biti izdata u roku od nekoliko tjedana.

Kada putovnica više nije valjana za putovanje?

Putovnica više nije valjana za putovanje ako je:
— istekao rok njene važnosti
— oštećena je ili uništena
— izgubljena ili ukradena
— izdata na ime druge osobe

Šta se događa ako se pokuša putovati s oštećenom ili nevažećom putovnicom?

Ako se pokuša putovati s oštećenom ili nevažećom putovnicom, osobi može biti odbijen ulazak u zemlju koju posjećuje. Osoba također može biti kažnjena novčanom kaznom ili zatvorom.

Zaključak

Putovnica je važna isprava koja omogućava slobodno putovanje u druge zemlje. Zato je važno brinuti se o njoj i čuvati je od oštećenja. Ako putovnica bude oštećena ili ako istekne rok njene važnosti, potrebno je što prije zatražiti zamjensku putovnicu.

Često postavljana pitanja

1. Šta se smatra oštećenjem putovnice?
Oštećenje putovnice uključuje isječenu, sašvenu ili zalijepljenu putovnicu, zamijenjene ili dodane stranice, pečate ili zabilješke koje su učinjene neovlaštenom rukom, izmijenjenu ili oštećenu fotografiju ili potpis vlasnika, otkidanu ili izderanu putovnicu, izblijedjelu ili potamnjenu putovnicu.

2. Kako se utvrđuje oštećenje putovnice?
Oštećenje putovnice utvrđuje nadležno tijelo, obično imigracijska ili policijska služba, koja pregledava putovnicu i odlučuje da li je još uvijek valjana za putovanje.

3. Šta se može učiniti ako putovnica bude oštećena?
Ako je putovnica oštećena, potrebno je što prije zatražiti zamjensku putovnicu u skladu s važećom procedurom i zakonom. Nova putovnica će biti izdata u roku od nekoliko tjedana.

4. Kada putovnica više nije valjana za putovanje?
Putovnica više nije valjana za putovanje ako je istekao rok njene važnosti, ako je oštećena ili uništena, ako je izgubljena ili ukradena te ako je izdata na ime druge osobe.

5. Šta se događa ako se pokuša putovati s oštećenom ili nevažećom putovnicom?
Ako se pokuša putovati s oštećenom ili nevažećom putovnicom, osobi može biti odbijen ulazak u zemlju koju posjećuje. Osoba također može biti kažnjena novčanom kaznom ili zatvorom.


Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Предыдущая запись HANSI ƏSR 1900-DÜR
Следующая запись IRORA NINU ẸSẸ LABẸ AWỌN IKA ẸSẸ