KOJE JE STOLJEĆE 700

Have a question? Ask in chat with AI!

Koje je stoljeće 700?

U puni se galop upustio život u 7. stoljeću koje obiluje velikim promjenama. Veliko selitev naroda je gotovo ugasila svoje požare koji su tinjali već nekoliko stoljeća. Sve ta selidbe, osvajanja i ruševine stvorili su novi poredak koji će odrediti slijedećih nekoliko stoljeća.

I. Vrijeme revolucionarnih ideja

Na temelju promišljanja starih grčkih i rimskih ideja, prva se sjemena moderne tehnologije počela sijati širom svijeta. Izum papira omogućio je širenje znanja i pismenosti u Kina, te se smatra jednim od najvažnijih pronalazaka u historiji čovječanstva.

II. Eksperimentiranje s vladajućim sistemima, religijama i tehnologijom

U ranom 7. stoljeću, Sasanidsko Carstvo je doživjelo unutrašnje nevolje i svrgavanje kralja. Proročanstvo Muhameda dovelo je do stvaranja kalifata, što je utjecalo na širenje islama u mnogim dijelovima svijeta.
U Kini je došlo do pada dinastije Sui, a mijenjanje dinastija je bilo često u ovom periodu. Japanska budistička sekta predstavlja primjer nekonvencionalnog političkog uređaja.

U isto vrijeme, nastala su i nova oružja. Tako je u Europi počelo korištenje stremena, što je poboljšalo sposobnost vojnika da ustoliče.

III. Prve kulturne povijesne znamenitosti u 7. stoljeću

U 7. stoljeću nastao je kameni reljef Apsara u Indiji. Naga i ukrašena reljefnim detaljima Apsara predstavlja jednu od najpoznatijih ikona indijske kulture.
Tehnike gradnje i arhitekture su se unapređivale s vremenom. Kineski arhitekti su razvili Tang pagodu, koja predstavlja visoku i elegantnu strukturu izgrađenu od drveta i kamena.
Oko 700. godine, Angkor Wat je počeo uzimati oblike. Na vrhuncu svoje veličine, grad je zauzimao površinu od oko 3 km² i smještao se oko 1000 hramova.

IV. Otkrića u medicini

Indijski ljekar Sushruta, poznat kao «otac kirurgije», je izvodio različite operacije, uključujući operacije na mozgu i očima. Njegovo znanje o anatomiji i kirurškim tehnikama bilo je dalekosežno i uticalo je na razvoj medicine.

V. Umjetnička djela u 7. stoljeću

Mozaik iz Ravenskih crkava u Italiji je smatran jednim od najvažnijih primjera bizantske umjetnosti, koja se karakteriše upotrebom zlatnog podloga i bogatih boja.
Islamska umjetnost počela se razvijati sa stvaranjem džamija i palača ukrašenih kaligrafijom i geometrijskim uzorcima.

Zaključak

U zaključku, 7. stoljeće je vrijeme velikih promjena i izuma. Novi i revolucionarni sistemi, religije i tehnologije su se pojavljivali na sceni ljudske povijesti. Svijet se našao na pragu nove ere, sjeme modernih ideja je posijano, a plodove će beremo stoljećima kasnije.

Često postavljena pitanja:

1. Kako je u 7. stoljeću izgledalo eksperimentiranje s vladajućim sistemima?
U 7. stoljeću su se događali mnogi eksperimenti s vladajućim sistemima. Postojala su razna carstva, kalifati i budističke države.

2. Koji su neki poznati umjetnički radovi iz 7. stoljeća?
Mozaik iz Ravenskih crkava u Italiji, Apsara reljef u Indiji, Angkor Wat u Kambodži.

3. Koji je bio najvažniji pronalazak u 7. stoljeću?
Najvažniji pronalazak u 7. stoljeću je papir.

4. Koji je bio najvažniji politički događaj u 7. stoljeću?
Najvažniji politički događaj u 7. stoljeću je stvaranje kalifata.

5. Koji je bio najvažniji ekonomski događaj u 7. stoljeću?
Najvažniji ekonomski događaj u 7. stoljeću je razvoj trgovine i trgovačkih putova.


Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Предыдущая запись HVA ER FORSKJELLEN MELLOM ROMERSK OG GRESK SKULPTUR
Следующая запись KĀPĒC ES GRIBU KĻŪT PAR POLICISTU