КОЈИ ЈЕ ВЕК 2000

Have a question? Ask in chat with AI!

Који је век 2000. године?

Преглед

У овом чланку ћемо размотрити питање „Који је век 2000.“ Заронићемо у историју бројања векова, истражити зашто постоји овај очигледан парадокс и расправљати о разним конвенцијама које се користе за нумерисање векова.

Историја бројања векова

Бројање векова је пракса која потиче од старог Рима. Римљани су користили систем нумерисања векова који је почињао са оснивањем Рима, које се обично датира у 753. годину пре нове ере. Овај систем нумерисања шири се са ширењем Римског царства и брзо је постао стандардни начин рачунања времена у Европи.

Зашто постоји овај парадокс?

Парадокс настаје из чињенице да се године броје од рођења Исуса Христа, док се векови броје од оснивања Рима, што је претходило рођењу Христа. Ово доводи до ситуације у којој када неко пита „Који је век 2000. године?“, одговор зависи од тога који систем нумерисања се користи.

Разне конвенције које се користе за нумерисање векова

Постоје три главне конвенције које се користе за нумерисање векова:

 • Конвенција anno Domini: Ова конвенција, која се обично скраћује као „АД“, броји векове од рођења Исуса Христа. У овој конвенцији, 2000. година је прва година 21. века.
 • Конвенција ab urbe condita: Ова конвенција, која се обично скраћује као „AUC“, броји векове од оснивања Рима. У овој конвенцији, 2000. година је последња година 2772. века.
 • Конвенција vulgaris aerae: Ова конвенција, која се обично скраћује као „VA“, је варијанта конвенције anno Domini у којој се бројање векова почиње од године 1, а не од године 0. У овој конвенцији, 2000. година је прва година 20. века.

Који је век 2000. године?

Одговор на питање „Који је век 2000. године?“ зависи од тога која конвенција нумерисања се користи. Ако се користи конвенција anno Domini, 2000. година је прва година 21. века. Ако се користи конвенција ab urbe condita, 2000. година је последња година 2772. века. Ако се користи конвенција vulgaris aerae, 2000. година је прва година 20. века.

Закључак

У закључку, не постоји јединствени одговор на питање „Који је век 2000. године?“ јер одговор зависи од тога која конвенција нумерисања се користи. Најчешће коришћена конвенција је anno Domini, у којој је 2000. година прва година 21. века.

Често постављана питања

 1. Која је разлика између конвенција anno Domini, ab urbe condita и vulgaris aerae?
 2. Конвенција anno Domini броји векове од рођења Исуса Христа, конвенција ab urbe condita броји векове од оснивања Рима, а конвенција vulgaris aerae броји векове од године 1.

 3. Која конвенција се најчешће користи?
 4. Конвенција anno Domini је најчешће коришћена конвенција.

 5. Који је век 2000. године према конвенцији anno Domini?
 6. Према конвенцији anno Domini, 2000. година је прва година 21. века.

 7. Који је век 2000. године према конвенцији ab urbe condita?
 8. Према конвенцији ab urbe condita, 2000. година је последња година 2772. века.

 9. Који је век 2000. године према конвенцији vulgaris aerae?
 10. Према конвенцији vulgaris aerae, 2000. година је прва година 20. века.


Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Предыдущая запись ΤΙ ΑΙΏΝΑ ΕΊΝΑΙ 700
Следующая запись ŠTA ĆE SE DESITI AKO POJEDETE KAŠIKU SOLI