KOLIKO JE PUTA SUNCE VEĆE OD ZEMLJE

Have a question? Ask in chat with AI!

Koliko je puta sunce veće od zemlje?

Sunce je zvijezda i središte našeg Sunčevog sistema. To je daleko najveći objekt u našem Sunčevom sistemu, koji čini 99,8% njegove mase. Zemlja je treća planeta od Sunca i peta po veličini planeta u Sunčevom sistemu.

Veličina sunca i zemlje

Sunce ima prečnik od 1.392.000 kilometara, što je oko 109 puta veće od Zemlje. Zemlja ima prečnik od 12.742 kilometra.

Sunce ima zapreminu od 1,41 x 10^18 kubnih kilometara, što je oko 1,3 miliona puta veće od Zemlje. Zemlja ima zapreminu od 1,083 x 10^12 kubnih kilometara.

Sunce ima masu od 1,989 x 10^30 kilograma, što je oko 330.000 puta veće od Zemlje. Zemlja ima masu od 5,972 x 10^24 kilograma.

Sunčeva gustina

Sunce je manje gusto od Zemlje. Sunčeva gustina je 1,41 grama po kubnom centimetru, dok je Zemljina gustina 5,51 grama po kubnom centimetru.

Ovo je zato što je Sunce sastavljeno uglavnom od vodika i helija, koji su najlakši elementi. Zemlja je sastavljena od teških elemenata, kao što su željezo, nikl i silicijum.

Sunčeva temperatura

Sunce je mnogo toplije od Zemlje. Temperatura na površini Sunca je oko 5.778 Kelvina (5.505 °C), dok je temperatura na površini Zemlje oko 288 Kelvina (15 °C). Ovo je zato što Sunce proizvodi svoju energiju nuklearnom fuzijom, koja je mnogo moćnija reakcija od hemijske reakcije koja se dešava na Zemlji.

Sunčeva svjetlost

Sunce je izvor svjetlosti i toplote za Zemlju. Sunčeva svjetlost je elektromagnetno zračenje koje putuje od Sunca do Zemlje u vidu fotona. Fotoni su najmanje jedinice svjetlosti.

Sunčeva svjetlost je neophodna za život na Zemlji. Ona omogućava biljkama da fotosintetizuju, što je proces kojim biljke proizvode hranu. Sunčeva svjetlost takođe zagrijava Zemlju i čini je pogodnom za život.

Zaključak

Sunce je ogromna zvijezda koja je daleko veća i masivnija od Zemlje. Ono je izvor svjetlosti i toplote za Zemlju i neophodno je za život na našoj planeti.

Često postavljana pitanja

Evo nekoliko često postavljanih pitanja o temi:

  1. Koji je prečnik sunca?
  2. Koja je zapremina sunca?
  3. Kolika je masa sunca?
  4. Koja je gustina sunca?
  5. Koja je temperatura na površini sunca?

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Предыдущая запись KATERI DAN V LETU JE DANES?
Следующая запись MITÄ EROA ON ETELÄ-AMERIKAN JA AFRIKAN VÄLILLÄ?