КРАЛЯТ НА ДЖАЗА Е …

Have a question? Ask in chat with AI!

Кралят на джаза е…

Тук идва истинският крал на джаза

Прочетете тази увлекателна статия и ще откриете кой е човекът, оставил завинаги отпечатък в историята на джаза и е спечелил сърцата на милиони фенове по целия свят.

Джазът — една вечна и магнетична мелодия

Джазът е музикален жанр, който отразява и синтезира различните култури на света. Той е жанр, който се отличава с импровизацията, ритмичното разнообразие и използването на синкопи. Джазът е жанр, който има богата история и културно значение.

Легенди, които никога няма да бъдат забравени

Ако трябва да се изброят най-влиятелните артисти в историята на джаза, то Luis Russell, Louis Armstrong и Duke Ellington задължително ще бъдат в тази класация. Тяхната музика се предава от поколение на поколение и продължава да вдъхновява днешните музиканти и меломани.

Към върха на славата

Човекът, който оформя историята на джаза

Смятан е от мнозина за «Краля на джаза». Често е наричан «Бащата на примитивното джазово свирене на пиано» и се смята за един от най-великите изпълнители на това пиано, а също и за най-важната фигура в ранната история на джеза.

Дук Елингтън — иноватор и пионер

Родителите му имат решаваща роля за ранното му музикално развитие. През 1907 г. Елингтън свири за първи път по време на училищно събитие. От 1909 г. работи като пианист на смени в различни клубове.

На неговата свира той не беше сам

През 1917 г. Елингтън събира група от музиканти, наречена «The Washingtonians». Тя се премества в Ню Йорк през 1923 г. и свири в театър «Котън Клъб». През 1927 г. Елингтън променя името на групата си на «Дюк Елингтън и неговият оркестър».

Защо той печели този титла?

Иновативният дух и гениалността на Дук Елингтън

Дук Елингтън е един от първите джаз музиканти, които започват да използват оркестрови аранжименти в музиката си. Той също така е един от първите джаз музиканти, които започват да експериментират с атонален и свободен джаз.

Той печели признание от колегите си

Избраният за «Крал на джаза» печели и «Грами» за цялостно творчество. През 1969 г. получава Президентски медал на свободата от президента Ричард Никсън. През 1973 г. получава почетна докторска степен по музика от Университета «Колумбия».

Защо си струва да бъдете негов фен?

Музика на чернокожия аристократ

Музиката на Дук Елингтън е изключително разнообразна и включва елементи от различни музикални жанрове, като суинг, биг бенд, госпъл и класическа музика.

Човек с неизчерпаем талант и енергия

Той е написал над 3000 композиции и е аранжирал над 2000 песни. Той също така е композирал няколко филмови партитури и е написал книга за музиката.

Заключителни мисли

Наследието на Дук Елингтън

Дук Елингтън умира на 24 май 1974 г. в Ню Йорк. Той е погребан в гробището Уудлон в Бронкс, Ню Йорк. Музиката му обаче продължава да живее и да вдъхновява нови поколения музиканти и меломани.

Често задавани въпроси

1. Какво е името на оркестъра на Дук Елингтън?


Дюк Елингтън и неговият оркестър

2. Кога Дук Елингтън започва да свири на пиано?


На 7-годишна възраст

3. Кой е най-известният албум на Дук Елингтън?


Black, Brown and Beige

4. Автор ли беше той?


Да, написал е и няколко книги за живота си и музиката

5. Коя е любимата му песен?


«It Don’t Mean A Thing (If It Ain’t Got That Swing)»


Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Предыдущая запись ČO DAŤ RODIČOM NA VIANOCE
Следующая запись VAD ÄR SKILLNADEN MELLAN FRISPARK OCH FRISPARK I FOTBOLL