MI A KÜLÖNBSÉG DÉL -AMERIKA ÉS AFRIKA KÖZÖTT?

Have a question? Ask in chat with AI!

Mi a különbség Dél-Amerika és Afrika között?

2. földrajzi különbségek

 • Éghajlati viszonyok: Dél-Amerikát és Afrikát egyaránt tenger veszi körül. Dél-Amerika túlnyomó részét a trópusok fedik, míg Afrika észak-déli kiterjedése miatt mind a trópusokon, mind a szubtrópusokon, mind a mérsékelt övi éghajlaton is található.
 • Földrajzi terület: Afrika területe 30 370 000 négyzetkilométer, míg Dél-Amerika területe 17 840 000 négyzetkilométer.
 • Topográfia: Dél-Amerika topográfiája sokkal változatosabb, mint Afrika topográfiája. Dél-Amerikában található a világ leghosszabb hegylánca, az Andok, az Amazonas-medence pedig a világ legnagyobb trópusi esőerdője.

3. Kulturális különbségek

 • Nyelv: Dél-Amerikában a spanyol és a portugál a legelterjedtebb nyelvek, míg Afrikában több mint 2000 nyelv létezik. Ez a sokféle nyelv sokféle kultúrát is eredményezett.
 • Vallás: Dél-Amerikában a katolicizmus a legelterjedtebb vallás, míg Afrikában az iszlám, a kereszténység és a hagyományos afrikai vallások is elterjedtek.
 • Étkezés: A dél-amerikai konyha sokféle, de a leggyakoribb ételek közé tartoznak a bab, a rizs, a hús és a zöldségek. Az afrikai konyha is változatos, de a leggyakoribb ételek közé tartozik a kukorica, a manióka, a jamgyökér és a hús.

4. Gazdasági különbségek

 • GDP: Afrika GDP-je 2020-ban 2,6 billió dollár volt, míg Dél-Amerika GDP-je 4,0 billió dollár.
 • Ipar: Afrika gazdasága többnyire mezőgazdaságon alapul, míg Dél-Amerika gazdasága sokkal diverzifikáltabb, és az ipar és a szolgáltatások is jelentős szerepet játszanak benne.
 • Kereskedelem: Afrika fő exporttermékei az ásványi anyagok, az olaj és a mezőgazdasági termékek. Dél-Amerika fő exporttermékei a mezőgazdasági termékek, az ásványi anyagok és a kőolaj.

5. Politikai különbségek

 • Államforma: Afrika legtöbb országa köztársaság, míg Dél-Amerika legtöbb országa elnöki köztársaság.
 • Kormányzati rendszer: Afrika legtöbb országában az elnöki rendszer működik, míg Dél-Amerikában az elnöki és a parlamentáris rendszer is elterjedt.
 • Emberi jogok: Afrika és Dél-Amerika országaiban is vannak emberi jogi problémák, de Dél-Amerikában a helyzet általában jobb, mint Afrikában.

Gyakran ismételt kérdések

 1. Melyik kontinens nagyobb, Afrika vagy Dél-Amerika?
 2. Melyik kontinens lakossága nagyobb, Afrika vagy Dél-Amerika?
 3. Melyik kontinens gazdasága erősebb, Afrika vagy Dél-Amerika?
 4. Melyik kontinens kulturálisan sokszínűbb, Afrika vagy Dél-Amerika?
 5. Melyik kontinensen vannak jobbak az emberi jogok, Afrikában vagy Dél-Amerikában?

Konklúzió
Dél-Amerika és Afrika két nagyon különböző kontinens, amelyek ugyan néhány hasonlósággal rendelkeznek, de sokkal több a különbség közöttük. Ez a különbség a földrajzi adottságokban, a kultúrában, a gazdaságban és a politikában is megnyilvánul.


Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Предыдущая запись MIS VÄRVI SA OLED — TEST
Следующая запись MENGAPA KULIT DI TUBUH SAKIT