MIKSI SORMET MUUTTUVAT KELTAISIKSI

Have a question? Ask in chat with AI!

Miksi sormet muuttuvat keltaisiksi?

Onko sormiesi väri yhtäkkiä muuttunut keltaiseksi? Älä huoli, et ole yksin. Itse asiassa keltaiset sormet ovat melko yleinen ongelma, jolla on monia mahdollisia syitä. Tässä artikkelissa selitämme, miksi sormet muuttuvat keltaisiksi, milloin kannattaa hakea lääkärin apua ja miten voit ehkäistä sormien keltaisuutta.

Mikä aiheuttaa sormien keltaisuutta?

Sormien keltaisuus johtuu yleensä bilirubiinin kertymisestä veressä. Bilirubiini on aine, joka syntyy, kun punasolut hajoavat. Normaaleissa olosuhteissa bilirubiini poistuu kehosta maksan ja munuaisten kautta. Jos kuitenkin bilirubiinin määrä veressä kasvaa liian suureksi, se voi aiheuttaa keltaisuutta.

On olemassa monia syitä, jotka voivat johtaa bilirubiinin kertymiseen veressä. Näitä ovat muun muassa:

 • Maksasairaus: Maksa on elin, joka vastaa bilirubiinin poistamisesta verestä. Jos maksa on vaurioitunut, se ei pysty poistamaan bilirubiinia tehokkaasti, mikä voi johtaa bilirubiinin kertymiseen veressä ja keltaisuuteen.
 • Sappirakon sairaus: Sappirakko on pieni elin, joka varastoi sappea. Sappeen sisältämä bilirubiini poistuu kehosta sappirakon kautta. Jos sappirakko on vaurioitunut, se ei pysty varastoimaan tai poistamaan sappea tehokkaasti, mikä voi johtaa bilirubiinin kertymiseen veressä ja keltaisuuteen.
 • Hemolyysi: Hemolyysi on tila, jossa punasolut hajoavat liian nopeasti. Kun punasolut hajoavat, ne vapauttavat bilirubiinia verenkiertoon. Jos hemolyysi on voimakasta, se voi johtaa bilirubiinin kertymiseen veressä ja keltaisuuteen.
 • Gilbertin oireyhtymä: Gilbertin oireyhtymä on perinnöllinen sairaus, jossa bilirubiinin määrä veressä on koholla. Gilbertin oireyhtymä ei yleensä aiheuta mitään oireita, mutta se voi joskus johtaa keltaisuuteen.

Milloin kannattaa hakea lääkärin apua?

Jos sormesi ovat keltaiset, on tärkeää hakeutua lääkärin vastaanotolle mahdollisimman pian. Lääkäri voi selvittää keltaisuuden syyn ja aloittaa tarvittavan hoidon.

Seuraavat oireet voivat viitata vakavaan sairauteen:

 • Keltaisuuden lisäksi myös silmien valkuaiset ovat keltaiset
 • Vatsakipu
 • Pahoinvointi
 • Oksentelu
 • Ripuli
 • Yleinen väsymys
 • Laihtuminen

Jos sinulla on jokin näistä oireista, hakeudu lääkärin vastaanotolle välittömästi.

Miten voit ehkäistä sormien keltaisuutta?

Sormien keltaisuutta ei aina voi estää, mutta voit tehdä joitakin asioita vähentääksesi keltaisuuden riskiä. Näitä ovat:

 • Pidä maksa terveenä: Syö terveellistä ruokavaliota, joka sisältää runsaasti hedelmiä, vihanneksia ja täysjyvätuotteita. Vältä alkoholia ja tupakointia. Ota hepatoprotektiivisia lisäravinteita, kuten N-asetyyli-kysteiiniä (NAC) ja maidon ohdaketta.
 • Huolehdi sappirakon terveydestä: Syö terveellistä ruokavaliota, joka sisältää runsaasti kuitua. Vältä rasvaisia ja prosessoituja ruokia. Juo runsaasti vettä.
 • Vältä hemolyysiä: Jos sinulla on anemia, keskustele lääkärisi kanssa hemolyysin riskistä. On olemassa lääkkeitä, jotka voivat auttaa estämään hemolyysin.
 • Hoida Gilbertin oireyhtymää: Jos sinulla on diagnosoitu Gilbertin oireyhtymä, lääkäri voi suositella hoitoa, joka auttaa vähentämään bilirubiinin määrää veressä.

5 usein kysyttyä kysymystä sormien keltaisuudesta

 1. Mikä on yleisin syy sormien keltaisuuteen?
 2. Yleisin syy sormien keltaisuuteen on maksasairaus.

 3. Miten sormien keltaisuutta hoidetaan?
 4. Sormien keltaisuuden hoito riippuu sen syystä. Esimerkiksi, jos keltaisuuden syynä on maksasairaus, lääkäri voi määrätä lääkkeitä, jotka auttavat parantamaan maksan toimintaa.

 5. Voiko sormien keltaisuutta ehkäistä?
 6. Joitakin sormien keltaisuuden syitä voidaan ehkäistä. Esimerkiksi, voit vähentää maksasairauden riskiä syömällä terveellistä ruokavaliota, välttämällä alkoholia ja tupakointia sekä ottamalla hepatoprotektiivisia lisäravinteita.

 7. Milloin kannattaa hakea lääkärin apua sormien keltaisuuden vuoksi?
 8. Sinun tulee hakeutua lääkärin vastaanotolle mahdollisimman pian, jos sormesi ovat keltaiset. Lääkäri voi selvittää keltaisuuden syyn ja aloittaa tarvittavan hoidon.

 9. Onko sormien keltaisuus vakava sairaus?
 10. Sormien keltaisuus voi olla merkki vakavasta sairaudesta, kuten maksasairaudesta tai sappirakon sairaudesta. Siksi on tärkeää hakeutua lääkärin vastaanotolle mahdollisimman pian, jos sormesi ovat keltaiset.


Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Предыдущая запись מדוע הבחנת ג’ירפות?
Следующая запись CARE ESTE MAI BINE INSULINĂ SAU PASTILE