MIKSI VASEN MUNASARJA SATTUU

Have a question? Ask in chat with AI!

Miksi vasen munasarja sattuu?

Kipu vasemmassa munasarjassa on tavallinen vaiva, joka voi johtua useista syistä. Kipu voi olla lievää tai voimakasta, ja se voi kestää muutaman minuutin tai jopa päiviä. Joissakin tapauksissa vasemman munasarjan kipu voi olla merkki vakavammasta sairaudesta.

Yleisiä syitä vasemman munasarjan kipuun

 • Kuukautiskipu: Kuukautiskipu, tunnetaan myös nimellä dysmenorrhea, on yleinen syy vasemman munasarjan kipuun. Se johtuu kohdun lihaskudoksen supistuksista, kun kohtu erittää limakalvovuorauksensa kuukautisten aikana.
 • Ovulaatiokipu: Ovulaatiokipu on kipu, joka johtuu munasolun irtoamisesta munasarjasta. Se voi tuntua äkillisenä tai polttavana kivuna vasemmassa alavatsassa.
 • Lantiokipu: Lantiokipu voi aiheuttaa vasemman munasarjan kipua. Lantiokipu johtuu usein selkärangan, lonkan tai lantion ongelmista.
 • Pieni lantion tulehdus: Pieni lantion tulehdus (PID) on infektio, joka voi aiheuttaa vasemman munasarjan kipua. PID johtuu yleensä sukupuolitauteista, kuten klamydiasta tai gonorreasta.
 • Eilejohdinosalpaus: Eilejohdinosalpaus on tilanne, jossa eileijohdin on sulkeutunut, mikä estää munasolun kulun kohtuun. Eilejohdinosalpaus voi aiheuttaa vasemman munasarjan kipua, koska munasolu ei pääse kulkemaan munasarjasta kohtuun.
 • Munasarjakysta: Munasarjakysta on munasarjassa oleva nesteen täyttämä pussi. Munasarjakystat ovat yleensä hyvänlaatuisia, mutta ne voivat aiheuttaa kipua, jos ne kiertyvät tai repeytyvät.
 • Munasarjan syöpä: Munasarjan syöpä on vakava sairaus, joka voi aiheuttaa vasemman munasarjan kipua. Munasarjan syövän oireita ovat myös painonpudotus, vatsan turvotus ja väsymys.

Milloin hakeutua hoitoon?

Jos vasemman munasarjan kipu on voimakasta, kestää pitkään tai aiheuttaa muita oireita, kuten kuumetta, oksentelua tai vuotoa, on tärkeää hakeutua lääkärin hoitoon.

Diagnoosi

Vasemmasta munasarjasta aiheutuvan kivun diagnosoimiseksi lääkäri voi suorittaa useita tutkimuksia, kuten:

 • Lääkärin tutkimus: Lääkäri voi tutkia vatsaa ja lantiota tuntemalla ja painamalla.
 • Lantion ultraääni: Lantion ultraääni on kuvantamismenetelmä, jolla voidaan tarkastella munasarjoja, kohtua ja muita lantion elimiä.
 • Verikokeet: Verikokeilla voidaan tutkia tulehduksen merkkejä ja muita mahdollisia kivun syitä.

Hoito

Vasemmasta munasarjasta aiheutuvan kivun hoito riippuu kivun syystä. Yleisiä hoitomuotoja ovat:

 • Kipulääkkeet: Kipulääkkeet, kuten tulehduskipulääkkeet tai opioidit, voivat auttaa lievittämään kipua.
 • Hormonaalinen ehkäisy: Hormonaalinen ehkäisy, kuten ehkäisypillerit tai ehkäisyrengas, voi auttaa estämään ovulaatiota ja vähentämään kuukautiskipua.
 • Leikkaus: Joissakin tapauksissa, kuten eilejohdinosalpauksessa tai munasarjakystan kiertymässä, tarvitaan leikkaus kivun lievittämiseksi.

Yhteenveto

Vasemmassa munasarjassa oleva kipu voi johtua useista syistä. Kipu voi olla lievää tai voimakasta, ja se voi kestää muutaman minuutin tai jopa päiviä. Jos vasemman munasarjan kipu on voimakasta, kestää pitkään tai aiheuttaa muita oireita, kuten kuumetta, oksentelua tai vuotoa, on tärkeää hakeutua lääkärin hoitoon.

Usein kysytyt kysymykset

 1. Mikä on yleisin syy vasemman munasarjan kipuun?
  Kuukautiskipu on yleisin syy vasemman munasarjan kipuun.

 2. Voiko vasemman munasarjan kipu olla merkki vakavasta sairaudesta?
  Kyllä, vasemman munasarjan kipu voi olla merkki vakavammasta sairaudesta, kuten PID:stä, eilejohdinosalpauksesta tai munasarjakystan kiertymästä.

 3. Miten vasemman munasarjan kipua hoidetaan?
  Vasemmasta munasarjasta aiheutuvan kivun hoito riippuu kivun syystä. Yleisiä hoitomuotoja ovat kipulääkkeet, hormonaalinen ehkäisy ja leikkaus.

 4. Mihin lääkäriin kannattaa mennä vasemman munasarjan kivun vuoksi?
  Naistentautien erikoislääkäri on lääkäri, joka on erikoistunut naisten terveyteen ja voi hoitaa vasemman munasarjan kipua.

 5. Millaisia tutkimuksia lääkäri voi tehdä vasemman munasarjan kivun diagnosoimiseksi?
  Lääkäri voi tehdä useita tutkimuksia vasemmasta munasarjasta aiheutuvan kivun diagnosoimiseksi, kuten lääkärin tutkimuksen, lantion ultraäänen ja verikokeet.


Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Предыдущая запись MIÉRT VÁLNAK AZ UJJAK SÁRGÁRA?
Следующая запись КОЛКО ПЪТИ СЛЪНЦЕТО Е ПО -ГОЛЯМО ОТ ЗЕМЯТА