НИСКО НАЛЯГАНЕ: КАКВО ДА СЕ ЯДЕ

Have a question? Ask in chat with AI!

Ниско кръвно налягане: какво да се яде

Храната е гориво за тялото ви и яденето на правилните храни може да ви помогне да управлявате ниско кръвно налягане (хипотония). Ниско кръвно налягане се характеризира със стойност на кръвното налягане по-ниска от 90/60 mmHg. Някои хора с ниско кръвно налягане изобщо нямат симптоми, докато други имат главоболие, виене на свят, прилошаване, замъглено зрение или умора.

Как храната влияе на кръвното налягане?

Някои храни могат да повишат кръвното налягане, докато други могат да го понижат. Храните, които са богати на натрий, могат да повишат кръвното налягане, докато храните, които са богати на калий, могат да го понижат. Други храни, които могат да понижат кръвното налягане, включват целина, чесън, лук и домати.

Какви храни трябва да ядете, ако имате ниско кръвно налягане?

Ако имате ниско кръвно налягане, трябва да ядете храни, които са богати на натрий и калий. Някои добри източници на натрий включват сол, солени храни като чипс и преработени меса. Някои добри източници на калий включват банани, портокали, картофи и спанак.

Какви храни трябва да избягвате, ако имате ниско кръвно налягане?

Ако имате ниско кръвно налягане, трябва да избягвате храни, които са богати на захар и кофеин. Захарта може да причини спад в кръвната захар, което може да доведе до замаяност и припадък. Кофеинът може да има същия ефект.

Други съвети за управление на ниското кръвно налягане

В допълнение към яденето на правилните храни, има и други неща, които можете да направите, за да управлявате ниското кръвно налягане, като:

— Пийте много течности. Дехидратацията може да доведе до ниско кръвно налягане.
— Избягвайте алкохола. Алкохолът може да понижи кръвното налягане.
— Вставайте бавно. Внезапното изправяне от леглото или стола може да причини замайване и припадък.
— Използвайте компресионни чорапи. Компресионните чорапи могат да помогнат за подобряване на кръвообращението и да намалят риска от припадък.
— Говорете с Вашия лекар. Вашият лекар може да препоръча лекарства или други лечения за ниското кръвно налягане.

Заключение

Ниското кръвно налягане може да бъде сериозно състояние, но може да се управлява с правилната диета и други промени в начина на живот. Ако имате ниско кръвно налягане, говорете с Вашия лекар за това как да го управлявате ефективно.

Често задавани въпроси

  1. Какво е ниско кръвно налягане?
  2. Ниско кръвно налягане (хипотония) е състояние, при което кръвното налягане е по-ниско от 90/60 mmHg.

  3. Какви са симптомите на ниското кръвно налягане?
  4. Симптомите на ниското кръвно налягане могат да включват главоболие, виене на свят, прилошаване, замъглено зрение, умора, студена и влажна кожа и припадък.

  5. Какви храни трябва да ядете, ако имате ниско кръвно налягане?
  6. Ако имате ниско кръвно налягане, трябва да ядете храни, които са богати на натрий, като сол и солени храни като чипс и преработени меса. Трябва да ядете и храни, които са богати на калий, като банани, портокали, картофи и спанак.

  7. Какви храни трябва да избягвате, ако имате ниско кръвно налягане?
  8. Ако имате ниско кръвно налягане, трябва да избягвате храни, които са богати на захар и кофеин. Захарта може да причини спад в кръвната захар, което може да доведе до замаяност и припадък. Кофеинът може да има същия ефект.

  9. Какви други съвети можете да ми дадете за управление на ниското кръвно налягане?
  10. За да управлявате ниското кръвно налягане, можете да: пиете много течности, избягвате алкохола, вставате бавно, използвате компресионни чорапи и говорите с Вашия лекар за това как да управлявате ефективно ниското кръвно налягане.


Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Предыдущая запись HVORFOR GJØR SIGMOID TYKKTARMEN VONDT
Следующая запись ปวดเท้าใต้นิ้วเท้า