ŠTO JE BOLJE INSULIN ILI TABLETE

Have a question? Ask in chat with AI!

Šta je bolje insulin ili tablete?

Dijabetes je jedno od najprevalentnijih hroničnih oboljenja u svijetu, a broj obolelih stalno raste užurbanim tempom. To je stanje u kojem tijelo ne proizvodi dovoljno insulina ili ne može efikasno iskoristiti insulin koji proizvodi. Insulin je hormon koji pomaže glukozi (šećeru) iz hrane da uđe u ćelije, gdje se koristi za energiju. Bez insulina, nivo glukoze u krvi može postati previsok, što može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema kao što su oštećenje oka, bubrega, živaca i srca.

Postoje dva glavna tipa dijabetesa:

Tip 1 dijabetes obično počinje u djetinjstvu ili ranim godinama života. To je autoimuno stanje u kojem imunološki sistem tijela napada i uništava ćelije u pankreasu koje proizvode insulin. Osobe s tip 1 dijabetesom moraju svakodnevno uzimati insulin kako bi nadoknadile nedostatak insulina u tijelu.

Tip 2 dijabetes razvija se kasnije u životu i najčešći je oblik dijabetesa. Ovaj tip dijabetesa počinje kao otpornost na insulin, što znači da ćelije u tijelu ne odgovaraju na insulin kako bi trebale. Glukoza se tada nakuplja u krvi, a razina šećera u krvi postaju previsoke. Lijek za tip 2 dijabetesa može uključivati promene u načinu života, poput zdrave ishrane i fizičke aktivnosti, kao i lijekove.

Cilj liječenja dijabetesa je održavanje nivoa glukoze u krvi u zdravom opsegu. To se može postići uzimanjem lijekova, pravilnom ishranom i redovnom fizičkom aktivnošću.

Liječenje dijabetesa zavisi od tipa dijabetesa, kao i od težine stanja.

Liječenje tipa 1 dijabetesa

Liječenje tipa 1 dijabetesa uključuje:

* Inzulinska terapija: Osobe s tip 1 dijabetesom moraju svakodnevno uzimati insulin kako bi nadoknadile nedostatak insulina u tijelu. Mogu koristiti različite metode primjene insulina, poput šprice, olovke za insulin, pumpe za insulin ili inhalatora za insulin.
* Zdrava ishrana: Važno je da osobe s tip 1 dijabetesom jedu zdravu ishranu koju čine voće, povrće, integralne žitarice i zdrave masti. Također bi trebalo izbjegavati hranu sa visokim sadržajem šećera i nezdravih masti.
* Redovna fizička aktivnost: Fizička aktivnost može pomoći u poboljšanju kontrole glukoze u krvi. Osobe s tip 1 dijabetesom bi trebalo da teže najmanje 30 minuta umjerene intenzivne fizičke aktivnosti većinu dana u nedjelji.

Liječenje tipa 2 dijabetesa

Liječenje tipa 2 dijabetesa uključuje:

* Zdrava ishrana: Važno je da osobe s tip 2 dijabetesom jedu zdravu ishranu koju čine voće, povrće, integralne žitarice i zdrave masti. Također bi trebalo izbjegavati hranu sa visokim sadržajem šećera i nezdravih masti.
* Redovna fizička aktivnost: Fizička aktivnost može pomoći u poboljšanju kontrole glukoze u krvi. Osobe s tip 2 dijabetesom bi trebalo da teže najmanje 30 minuta umjerene intenzivne fizičke aktivnosti većinu dana u nedjelji.
* Lijekovi: Osobe s tipom 2 dijabetesa mogu trebati uzimati lijekove kako bi poboljšale kontrolu glukoze u krvi. Postoje različite vrste lijekova za dijabetes, a najbolji lijek za osobu zavisi od individualnih potreba.

Zaključak

Dijabetes je hronično stanje koje može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema ako se ne liječi. Liječenje dijabetesa uključuje zdravu ishranu, redovnu fizičku aktivnost i lijekove. Cilj liječenja je održavanje nivoa glukoze u krvi u zdravom opsegu.

# Često postavljana pitanja

1. Šta je dijabetes?

Dijabetes je hronično stanje u kojem tijelo ne proizvodi dovoljno insulina ili ne može efikasno iskoristiti insulin koji proizvodi. Insulin je hormon koji pomaže glukozi (šećeru) iz hrane da uđe u ćelije, gdje se koristi za energiju. Bez insulina, nivo glukoze u krvi može postati previsok, što može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

2. Koji su tipovi dijabetesa?

Postoje dva glavna tipa dijabetesa: tip 1 dijabetes i tip 2 dijabetes. Tip 1 dijabetes obično počinje u djetinjstvu ili ranim godinama života. Tip 2 dijabetes razvija se kasnije u životu i najčešći je oblik dijabetesa.

3. Kako se liječi dijabetes?

Liječenje dijabetesa zavisi od tipa dijabetesa, kao i od težine stanja. Liječenje tipa 1 dijabetesa uključuje inzulinsku terapiju, zdravu ishranu i redovnu fizičku aktivnost. Liječenje tipa 2 dijabetesa uključuje zdravu ishranu, redovnu fizičku aktivnost i lijekove.

4. Šta je cilj liječenja dijabetesa?

Cilj liječenja dijabetesa je održavanje nivoa glukoze u krvi u zdravom opsegu. To se može postići uzimanjem lijekova, pravilnom ishranom i redovnom fizičkom aktivnošću.

5. Šta mogu učiniti da spriječim dijabetes?

Postoje određene stvari koje možete učiniti da spriječite dijabetes tipa 2, uključujući:

* zdravu ishranu
* redovnu fizičku aktivnost
* održavanje zdrave tjelesne težine
* izbjegavanje pušenja
* kontrolu visokog krvnog tlaka i visokog nivoa holesterola


Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Предыдущая запись КОЈИ ЈЕ ВЕК 1900
Следующая запись O ČOM SNÍVA OROL?