ŠTO JE BOLJE INZULIN ILI TABLETE

Have a question? Ask in chat with AI!

Što je bolje inzulin ili tablete?

Prvi korak u upravljanju dijabetesom tipa 2 je učiniti određene promjene u životnom stilu, poput pravilne prehrane, redovite tjelesne aktivnosti i smanjenja tjelesne težine. Ako ove promjene same po sebi ne uspijevaju kontrolirati nivo šećera u krvi, ili ako osoba ima dijabetes tipa 1, biti će potrebna medikamentozna terapija. Najčešći lijekovi koji se koriste za liječenje dijabetesa su inzulin i tablete. U ovom članku ćemo objasniti u čemu se oni razlikuju i koja opcija je bolja za pojedinu osobu.

Inzulin

Inzulin je hormon koji se prirodno proizvodi u beta ćelijama pankreasa. On pomaže glukozi da uđe iz krvi u ćelije tijela, gdje se koristi za energiju. Kod osoba s dijabetesom tipa 1, tijelo ne proizvodi dovoljno ili uopće ne proizvodi inzulin, pa ga je potrebno unositi vanjski. Kod dijabetesa tipa 2, tijelo može stvarati dovoljno insulina, ali ćelije tijela ne reagiraju na njega pravilno (stanje koje se naziva insulinska rezistencija).

Inzulin se može davati na nekoliko načina:

* injekcijama
* pomoću insulinske pumpe
* putem inhalatora

Tablete

Postoji nekoliko različitih vrsta tableta koje se koriste za liječenje dijabetesa tipa 2. One djeluju na različite načine kako bi snizile nivo šećera u krvi. Neke od njih pomažu tijelu da proizvede više insulina, dok druge čine ćelije tijela osjetljivijim na inzulin. Neke tablete također mogu pomoći kod gubitka tjelesne težine.

Najčešće tablete za dijabetes tipa 2 uključuju:

* metformin
* sulfonilureje
* meglitinidi
* tiazolidinedioni
* DPP-4 inhibitori
* SGLT2 inhibitori
* GLP-1 receptor agonisti

Koja je opcija bolja?

Najbolja opcija liječenja za svaku osobu s dijabetesom je individualna odluka. Liječnik će uzimati u obzir mnoge faktore prilikom određivanja koji lijek je najprikladniji. To uključuje:

* vrstu dijabetesa
* težinu bolesti
* druge zdravstvene probleme
* životni stil
* osobne želje

Inzulin je često najbolja opcija za osobe s dijabetesom tipa 1. To je zato što tijelo osoba s ovom vrstom dijabetesa ne proizvodi dovoljno insulina ili uopće ne proizvodi.

Tablete mogu biti prikladnija opcija za osobe s dijabetesom tipa 2. One su dostupne u obliku tablete, što ih čini lakšima za uzimanje. Također, one mogu uzrokovati manje nuspojava od insulina.

Bez obzira koju opciju liječenja liječnik odabere, cilj je postići i održati zdrav nivo šećera u krvi. To će pomoći prevenciji komplikacija dijabetesa, poput srčanih bolesti, moždanog udara, bubrežne insuficijencije i oštećenja vida.

Često postavljena pitanja

1. Da li su tablete sigurne?

Odgovor: Da, tablete za dijabetes tipa 2 su sigurne kada se koriste prema uputama liječnika. Međutim, one mogu uzrokovati nuspojave, poput želučanih tegoba, glavobolje i promjena tjelesne težine.

2. Koliko dugo treba uzimati tablete?

Odgovor: Osobe s dijabetesom tipa 2 obično moraju uzimati tablete doživotno. Doza i učestalost uzimanja tableta mogu se mijenjati kako se bolest vremenom razvija.

3. Što se događa ako prestanete uzimati tablete?

Odgovor: Ako osoba s dijabetesom tipa 2 prestane uzimati tablete, nivo šećera u njenoj krvi se može povisiti. To može dovesti do komplikacija, poput srčanih bolesti, moždanog udara, bubrežne insuficijencije i oštećenja vida.

4. Mogu li se tablete kombinovati s inzulinom?

Odgovor: Da, tablete i inzulin se mogu kombinirati za liječenje dijabetesa tipa 2. To se može učiniti kako bi se snižila doza insulina koja je potrebna ili kako bi se poboljšala kontrola nivoa šećera u krvi.

5. Kakve su dugoročne nuspojave uzimanja tableta?

Odgovor: Dugoročne nuspojave uzimanja tableta za dijabetes tipa 2 nisu u potpunosti poznate. Međutim, neke studije su pokazale da neke tablete mogu povećati rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i raka.


Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Предыдущая запись KAKŠNA JE RAZLIKA MED GEOCENTRIČNIM IN HELIOCENTRIČNIM SVETOVNIM SISTEMOM
Следующая запись HVA ER GROVT BRØD