VARFÖR GÖR SIGMOID TJOCKTARMEN ONT

Have a question? Ask in chat with AI!

Varför gör sigmoid tjocktarmen ont?

Sigmoid tjocktarmen är den sista delen av tjocktarmen och den är belägen i den nedre vänstra delen av buken. Den är ansvarig för att lagra avfall innan det lämnar kroppen genom ändtarmen. Smärta i sigmoid tjocktarmen kan orsakas av en mängd olika faktorer, inklusive:

Divertikulit:


Divertikulit är en inflammation i små påsar som kallas divertikula som kan bildas i tjocktarmens väggar. Dessa påsar kan bli infekterade och orsaka smärta, feber och illamående.

Irritabel tarm-syndrom (IBS):


IBS är en vanlig sjukdom som orsakar buksmärtor, diarré och förstoppning. Smärtan associerad med IBS kan vara lokaliserad till sigmoid tjocktarmen.

Crohns sjukdom:


Crohns sjukdom är en inflammatorisk tarmsjukdom som kan påverka någon del av mag-tarmkanalen, inklusive sigmoid tjocktarmen. Smärtan associerad med Crohns sjukdom kan vara kraftig och kan åtföljas av diarré, bukkramper och viktminskning.

Ulcerös kolit:


Ulcerös kolit är en inflammatorisk tarmsjukdom som enbart påverkar tjocktarmen. Den kan orsaka smärta, diarré och blodiga avföring.

Tumörer:


Tumörer i sigmoid tjocktarmen kan orsaka smärta, särskilt om de blir stora eller blockerar tarmen.

I vissa fall kan smärta i sigmoid tjocktarmen också vara ett tecken på ett mer allvarligt tillstånd, såsom tarmvred eller en perforation av tjocktarmen. Om du upplever svår eller ihållande smärta i sigmoid tjocktarmen, är det viktigt att uppsöka läkare för undersökning.

Tips för att lindra smärta i sigmoid tjocktarmen:

* Drick mycket vätska
* Ät en diet med mycket fibrer
* Få regelbunden motion
* Ta receptfria smärtstillande medel
* Använd varma eller kalla kompresser
* Prova akupunktur eller massage

Vanliga frågor:

1. Vad är de vanligaste orsakerna till smärta i sigmoid tjocktarmen?
Divertikulit, IBS, Crohns sjukdom, ulcerös kolit och tumörer är de vanligaste orsakerna till smärta i sigmoid tjocktarmen.

2. Vad är symptomen på smärta i sigmoid tjocktarmen?
Smärta i sigmoid tjocktarmen kan variera från mild till svår och kan åtföljas av diarré, förstoppning, bukkramper, illamående och feber.

3. Hur diagnostiseras smärta i sigmoid tjocktarmen?
Läkaren kommer att fråga om dina symtom och göra en fysisk undersökning. De kan också beställa avföringsprov, blodprov, röntgenundersökningar eller koloskopi för att bekräfta diagnosen.

4. Hur behandlas smärta i sigmoid tjocktarmen?
Behandlingen av smärta i sigmoid tjocktarmen beror på den bakomliggande orsaken. Läkaren kan rekommendera mediciner, kostförändringar, motion eller kirurgi.

5. Hur kan jag förebygga smärta i sigmoid tjocktarmen?
Det finns inget säkert sätt att förebygga smärta i sigmoid tjocktarmen, men att äta en hälsosam kost, dricka mycket vätska och få regelbunden motion kan hjälpa till att minska risken.


Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Предыдущая запись ΓΙΑΤΊ ΠΟΝΆΕΙ ΤΟ ΔΈΡΜΑ ΣΤΟ ΣΏΜΑ
Следующая запись BAGAIMANA MEMBEDAKAN KATA KERJA DARI KATA SIFAT