WAAROM DOET DE LINKER EIERSTOK PIJN

Have a question? Ask in chat with AI!

Waarom doet de linker eierstok pijn?

Oorzaken van linker eierstokpijn

1. Cysten

Cysten zijn vloeistofzakjes die zich in de eierstokken kunnen ontwikkelen. De meeste cysten zijn goedaardig en veroorzaken geen pijn. Echter, als een cyste groot wordt of scheurt, kan dit pijn veroorzaken.

2. Endometriose

Endometriose is een aandoening waarbij weefsel dat normaal gesproken de binnenkant van de baarmoeder bekleedt, buiten de baarmoeder groeit. Dit weefsel kan ook op de eierstokken groeien en pijn veroorzaken.

3. Bekkenontsteking (PID)

Bekkenontsteking is een infectie van de vrouwelijke voortplantingsorganen. Deze infectie kan zich verspreiden naar de eierstokken en pijn veroorzaken.

4. Ovulatiepijn

Ovulatiepijn is een scherpe pijn die sommigen ervaren rond het midden van hun menstruatiecyclus, wanneer een eicel vrijkomt uit een eierstok. Deze pijn is meestal mild en duurt slechts een paar minuten.

5. Eierstokkanker

Eierstokkanker is een zeldzame, maar ernstige vorm van kanker die zich in de eierstokken kan ontwikkelen. Eierstokkanker kan in een vroeg stadium pijn veroorzaken, maar in een later stadium kan het pijn veroorzaken in de buik, bekken en rug.

Symptomen van linker eierstokpijn

 • Scherpe of stekende pijn in de linker onderbuik
 • Opgeblazen gevoel
 • Misselijkheid
 • Braken
 • Diarree
 • Koorts
 • Moeheid
 • Gewichtsverlies

Diagnose van linker eierstokpijn

Om de oorzaak van linker eierstokpijn te diagnosticeren, zal uw arts een lichamelijk onderzoek uitvoeren en u vragen naar uw symptomen. Uw arts kan ook bloedonderzoek, een bekkenonderzoek en een echografie van uw eierstokken laten uitvoeren.

Behandeling van linker eierstokpijn

De behandeling van linker eierstokpijn hangt af van de oorzaak van de pijn. Als de pijn wordt veroorzaakt door een cyste, kan uw arts de cyste verwijderen. Als de pijn wordt veroorzaakt door endometriose, kan uw arts u medicijnen voorschrijven om de groei van het endometriumweefsel te stoppen.

Preventie van linker eierstokpijn

Er zijn geen specifieke maatregelen om linker eierstokpijn te voorkomen. Echter, u kunt het risico op linker eierstokpijn verminderen door regelmatig naar uw gynaecoloog te gaan voor een controle.

Veelgestelde vragen over linker eierstokpijn

 1. Wat is de meest voorkomende oorzaak van linker eierstokpijn?
 2. De meest voorkomende oorzaak van linker eierstokpijn is cysten.

 3. Wat zijn de symptomen van linker eierstokpijn?
 4. De symptomen van linker eierstokpijn zijn onder andere scherpe of stekende pijn in de linker onderbuik, een opgeblazen gevoel, misselijkheid, braken, diarree, koorts, vermoeidheid en gewichtsverlies.

 5. Hoe wordt linker eierstokpijn gediagnosticeerd?
 6. Linker eierstokpijn wordt gediagnosticeerd door middel van een lichamelijk onderzoek, bloedonderzoek, een bekkenonderzoek en een echografie van de eierstokken.

 7. Hoe wordt linker eierstokpijn behandeld?
 8. Linker eierstokpijn wordt behandeld afhankelijk van de oorzaak van de pijn. Als de pijn wordt veroorzaakt door een cyste, kan de cyste worden verwijderd. Als de pijn wordt veroorzaakt door endometriose, kunnen medicijnen worden voorgeschreven om de groei van het endometriumweefsel te stoppen.

 9. Hoe kan linker eierstokpijn worden voorkomen?
 10. Linker eierstokpijn kan niet specifiek worden voorkomen, maar het risico op linker eierstokpijn kan worden verminderd door regelmatig naar de gynaecoloog te gaan voor een controle.


Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Предыдущая запись ШТА ДА ДАЈУ РОДИТЕЉИМА ЗА НОВУ ГОДИНУ
Следующая запись VILICA BOLI NA LIJEVOJ STRANI