ZAKAJ SRBIJO NOGE NAD KOLENI

Have a question? Ask in chat with AI!

Zakaj srbijo noge
nad koleni?

Ali ste kdaj doživeli srbeče noge nad koleni? Če je tako, potem niste edini. To je precej pogosta težava, ki lahko prizadene ljudi vseh starosti. Čeprav je lahko srbenje nad koleni neprijetno, običajno ni znak resne zdravstvene težave. Obstaja več možnih vzrokov za to srbenje.

Vzroki za srbenje nog nad koleni

Eden najpogostejših vzrokov za srbenje nog nad koleni je

suha koža

. Če vaša koža ni ustrezno navlažena, lahko postane srbeča in razdražena. To je še posebej pogosto v zimskih mesecih, ko je zrak bolj suh. Drugi možni vzroki za srbenje nog nad koleni vključujejo:

Dermatitis

Dermatitis je vnetje kože, ki se lahko pojavi kjerkoli na telesu, vključno z nogami. Obstaja več različnih vrst dermatitisa, vključno z atopijskim dermatitisom, kontaktnim dermatitisom in seboreičnim dermatitisom.

Luskavica

Luskavica je kronično vnetno stanje kože, ki se pojavi, ko imunski sistem napada zdrave kožne celice. To lahko povzroči luščenje, rdečico in srbenje kože.

Diabetes

Visoka raven sladkorja v krvi lahko poškoduje živce, kar lahko povzroči srbenje kože. To je znano kot diabetična nevropatija.

Ledvična bolezen

Ledvična bolezen lahko povzroči kopičenje toksinov v telesu, kar lahko povzroči srbenje kože.

Nosečnost

Hormonske spremembe med nosečnostjo lahko povzročijo srbenje kože.

Zdravljenje srbenja nog nad koleni

Zdravljenje srbenja nog nad koleni je odvisno od vzroka srbenja. Če je vzrok suha koža, lahko pomaga redno vlaženje kože z bogato, nemastno kremo ali losjonom. Če je vzrok dermatitis, bo zdravnik morda predpisal zdravila za lajšanje srbenja in vnetja. Če je vzrok luskavica, bo zdravnik morda predpisal zdravila, ki upočasnijo rast kožnih celic. Če je vzrok diabetes, bo zdravnik morda predpisal zdravila za znižanje ravni sladkorja v krvi. Če je vzrok ledvična bolezen, bo zdravnik morda priporočil dializo ali transplantacijo ledvic. Če je vzrok nosečnost, bo srbenje običajno izginilo po porodu.

Kdaj k zdravniku?

Če imate srbeče noge nad koleni, ki ne izginejo z zdravljenjem doma, je pomembno, da se obrnete na zdravnika. Zdravnik vam lahko pomaga ugotoviti vzrok srbenja in vam predpiše ustrezno zdravljenje.

Pogosta vprašanja

Zakaj me srbijo noge nad koleni?

Obstaja več možnih vzrokov za srbenje nog nad koleni, vključno s suho kožo, dermatitisom, luskavico, diabetesom, ledvično boleznijo in nosečnostjo.

Kaj lahko storim za lajšanje srbenja nog nad koleni?

Če je vzrok za srbenje suha koža, lahko pomaga redno vlaženje kože z bogato, nemastno kremo ali losjonom. Če je vzrok dermatitis ali luskavica, lahko zdravnik predpiše zdravila za lajšanje srbenja in vnetja.

Je srbenje nog nad koleni znak resne zdravstvene težave?

Srbenje nog nad koleni običajno ni znak resne zdravstvene težave. Vendar pa je pomembno, da se obrnete na zdravnika, če imate srbeče noge nad koleni, ki ne izginejo z zdravljenjem doma.

Kako lahko preprečim srbenje nog nad koleni?

Če imate suho kožo, lahko pomagate preprečiti srbenje nog nad koleni z rednim vlaženjem kože z bogato, nemastno kremo ali losjonom. Če imate dermatitis ali luskavico, se o načinih preprečevanja srbenja posvetujte s svojim zdravnikom.

Kdaj naj obiščem zdravnika zaradi srbenja nog nad koleni?

Obrnite se na zdravnika, če imate srbeče noge nad koleni, ki ne izginejo z zdravljenjem doma ali če imate druge simptome, kot so rdečina, oteklina ali bolečina.


Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Предыдущая запись AKO STRÁVIŤ ZIMNÉ PRÁZDNINY
Следующая запись ຝັນ​ຂ້າ​ພະ​ເຈົ້າ POOPED