ЗАШТО ЈЕ ФАУСТ СКЛОПИО ДОГОВОР СА ЂАВОЛОМ

Have a question? Ask in chat with AI!

# Зашто је Фауст склопио договор са ђаволом?

Зашто би неко, макар и полудео, склопио договор са ђаволом и своје спасење довео у питање? На то питање постоје многи одговори, а сваки од њих открива нешто о суштини Фауста као лика и његовој потрази за знањем и задовољством.

Фауст: Човек који је све хтео

Фауст је средњовековни научник који је прошао кроз читаву скалу тадашњег знања – од астрономије преко хемије до теологије – али није пронашао одговоре које је тражио. Фауст је сањар, ненасит за знањем, страствени истраживач који не зна за границе. Он је човек са великим моралним способностима, али и са великим манама. Он је спреман да учини све за оно што жели, чак и ако то значи да мора продати своју душу ђаволу. Фауст је човек екстрема, човек који је спреман да иде до крајњих граница и плати било коју цену за оно што жели.

Мефистофел: Фаустов супротни лик

Мефистофел је ђаво, а самим тим и Фаустов супротни лик. Он је моћан, лукав и искусан, и види да је Фауст слаб и рањив. Мефистофел зна да Фауст тражи одговоре, и он му обећава да ће му их дати, али по цену. Мефистофел је Фаустов искушавач, али је и његово огледало. Он је тај који Фауста доводи до граница, али је и тај који га приморава да се суочи са својим најдубљим жељама и страховима.

Договор: Продаја душе за знање и задовољство

Договор који Фауст склапа са Мефистофелом је врло прост: Мефистофел ће Фаусту дати све што он жели, али пошто је он ђаво, на крају ће затражити Фаустову душу. Фауст без размишљања прихвата, несвестан праве снаге своје жеље. Он жели све што му свет може да пружи, а Мефистофел је ту да му то омогући. (Мефистофел има и један мотив више за склапање договора са Фаустом, жели да побије Бога да човек није толико добар као што он мисли, већ подлегао искушењу.)

Фаустов пут: Од знања до искупљења

Договор са Мефистофелом води Фауста на пут пун искушења и промена. Он осећа све радости и туге које живот може да пружи, он упознаје све добре и лоше стране човека и на крају проналази оно што је тражио – знање, али и искупљење. Фауст је осуђен на пропаст, али ипак налази спас. Он није светац, али није ни грешник. Он је човек који је имао храбрости да гледа у лице својим најдубљим жељама и страховима и који је на крају пронашао своје место у свету.

Закључак

Фауст је сложен лик који је вековима инспирисао уметнике и филозофе. Он је човек који је спреман да жртвује све за оно што жели, али који на крају проналази смисао у животу. Договор који склапа са Мефистофелом је симбол његове непрестане потраге за знањем и задовољством, а његово путовање је пуно искушења и промена. Фауст је на крају осуђен на пропаст, али проналази спасење. Он није светац, али није ни грешник. Он је човек који је имао храбрости да гледа у лице својим најдубљим жељама и страховима и који је на крају пронашао своје место у свету.

Често постављана питања:

1. Ко је Фауст?
Фауст је средњовековни научник који је прошао кроз читаву скалу тадашњег знања – од астрономије преко хемије до теологије – али није пронашао одговоре које је тражио.

2. Ко је Мефистофел?
Мефистофел је ђаво и Фаустов супротни лик. Он је моћан, лукав и искусан, и види да је Фауст слаб и рањив.

3. Зашто је Фауст склопио уговор са Мефистофелом?
Фауст је склопио уговор са Мефистофелом јер је желео све што му свет може да пружи, а Мефистофел је ту да му то омогући.

4. Шта је Фауст добио од договора са Мефистофелом?
Фауст је од договора са Мефистофелом добио све што је тражио: знање, славу, богатство и лепе жене.

5. Шта је Фауст изгубио уговором са Мефистофелом?
Фауст је уговором са Мефистофелом изгубио своју душу.


Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Предыдущая запись IDEJA O BESKONAČNOSTI UNIVERZUMA
Следующая запись KAKŠNA JE RAZLIKA MED GEOCENTRIČNIM IN HELIOCENTRIČNIM SVETOVNIM SISTEMOM