ЗАШТО ПРСТИ ПОСТАЈУ ЖУТИ

Have a question? Ask in chat with AI!

Зашто прсти постају жути: Уобичајени узроци и начини за решавање проблема

Да ли сте икада приметили да вам прсти постају жути? Ако јесте, вероватно сте се питали шта узрокује то пожутење и како да се решите тог проблема. У овом чланку ћемо истражити уобичајене узроке жутих прстију и пружамо савете како да се решите тог проблема.

Уобичајени узроци жутих прстију

1. Пушење

Један од најчешћих узрока жутих прстију је пушење. Никотин из дувана може имати тенденцију да се таложи испод нокта и између прстију, што доводи до жуће боје.

2. Ношење испраних лакова за нокте

Један од најчешћих узрока жутих прстију код жена је ношење испраних лакова за нокте. Одређени пигменти у лаковима за нокте могу имати тенденцију да изазивају жуђење прстију, посебно ако се не уклоне правилно.

3. Маникир са гел лаковима

Ношење гел лакова може такође довести до жутих прстију. То је зато што се гел лакови суше под УВ зрацима, што може имати тенденцију да оштети и промени боју нокта.

4. Гљивичне инфекције

Гљивичне инфекције ноктију, такође познате и као онихомикоза, могу бити узрок жутих прстију. Ове инфекције се обично дешавају након што гљивица уђе у кожицу око ноктију и расте испод нокта, изазивајући жућење и друге промене на ноктима.

5. Псоријаза

Псоријаза је кожна болест која може имати тенденцију да погађа и нокте, узрокујући жућење прстију. То је зато што псоријаза може имати тенденцију да створи накупине мртвих ћелија коже испод ноктију, што може довести до жуте боје.

6. Жутица

Жутица је медицинско стање у коме се жучна жуч накупља у крви, што доводи до жутог призвука коже, очију и урина. Жутица може такође да изазове жуте прсте.

7. Дијабетес

Дијабетес је медицинско стање у коме тело не успева да прави или користи инсулин, што доводи до високих нивоа шећера у крви. Дијабетес може такође да изазове жуте прсте, иако је то мање уобичајено.

Начини за решавање проблема жутих прстију

1. Престаните да пушите

Један од најбољих начина да се отарасите жутих прстију је да престанете да пушите. Никотин из дувана је главни узрок жутих прстију, па престанак пушења ће вам помоћи да се решите тог проблема.

2. Употреба средстава за уклањање лакова за нокте без ацетона

Ако носите лак за нокте, важно је да користите средство за уклањање лака за нокте без ацетона. Ацетон је хемикалија која може имати тенденцију да оштети нокте и изазове жуђење.

3. Редовно реците нокте

Редовно резање ноктију може помоћи да се уклоне мртве ћелије коже и друга наслаге које могу довести до жуте боје. Важно је да режете нокте равно, а не превише кратко, како бисте избегли зарастање ноктију.

4. Употреба хидратантних крема

Употреба хидратантних крема може помоћи да се хидрирају нокти и кожа око ноктију. То може помоћи да се смањи жутост и побољша изглед ноктију.

5. Коришћење домаћих лекова

Постоји неколико домаћих лекова који се могу користити за решавање проблема жутих прстију. Неки од најчешћих домаћих лекова укључују коришћење лимуновог сока, сирћета, соде бикарбоне и уља од чајевца.

Закључак

Жути прсти могу бити узнемирујући, али обично су безопасан проблем. Постоји неколико уобичајених узрока жутих прстију, укључујући пушење, ношење испраних лакова за нокте, маникир са гел лаковима, гљивичне инфекције, псоријазу и жутицу. Постоји неколико начина да се решите жутих прстију, укључујући престанак пушења, употребу средстава за уклањање лака за нокте без ацетона, редовно резање ноктију, употребу хидратантних крема и коришћење домаћих лекова.

Често постављана питања

1. Шта узрокује жутило ноктију?

Жутило ноктију може бити узроковано различитим факторима, укључујући пушење, употребу испраних лакова за нокте, маникир са гел лаковима, гљивичне инфекције, псоријазу и жутицу.

2. Како да уклоним жутило ноктију?

Жутило ноктију се може уклонити различитим методама, укључујући престанак пушења, употребу средстава за уклањање лака за нокте без ацетона, редовно резање ноктију и употребу хидратантних крема.

3. Да ли постоје домаћи лекови за жутило ноктију?

Да, постоји неколико домаћих лекова за жутило ноктију, укључујући употребу лимуновог сока, сирћета, соде бикарбоне и уља од чајевца.

4. Када треба да посетим лекара због жутих ноктију?

Посетите лекара ако имате жуте нокте који не нестају након примене кућних лекова или ако имате друге симптоме, као што су крхке нокте, подигнуте нокте или промене на кожи око ноктију.

5. Какве дугорочне последице могу имати жути нокти?

Ако се не лечи, жутило ноктију може довести до других проблема са ноктима, као што су деформација ноктију, подигнути нокти и губитак ноктију.


Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Предыдущая запись BOLI JAJNIK TOKOM MENSTRUACIJE
Следующая запись SLEPENAIS ZIEMASSVĒTKU VECĪTIS – KO DĀVINĀT