ZAŠTO BOLI JEZIK

Have a question? Ask in chat with AI!

Zašto Boli Jezik?

Jezik je mišić koji se koristi za govor, gutanje i okus. Može biti podložan različitim bolestima i stanjima, od kojih neka mogu biti vrlo bolna. U ovom članku ćemo istražiti neke od najčešćih uzroka bola jezika i kako ih liječiti.

Najčešći Uzroci Bola Jezika

Postoji niz faktora koji mogu uzrokovati bol jezika, uključujući:

 • Ugrizi jezika: Ovo je jedan od najčešćih uzroka bola jezika. Može se dogoditi kada slučajno ugriznete jezik dok jedete, pijete ili govorite.
 • Opekotine jezika: Opekotine jezika mogu biti uzrokovane vrućom hranom ili pićem, ili čak toplom zrakom. Opekotine mogu biti vrlo bolne i često uzrokuju oteklinu i crvenilo jezika.
 • Infekcije: Infekcije jezika mogu biti uzrokovane bakterijama, virusima ili gljivicama. Simptomi infekcije jezika mogu uključivati bol, oteklinu, crvenilo i gnojenje.
 • Trauma: Trauma jezika može biti uzrokovana nesrećom, sportskom povreom ili zubnom radom. Trauma može uzrokovati bol, oteklinu i modrice na jeziku.
 • Rak jezika: Rak jezika je rijetka, ali ozbiljna bolest koja može uzrokovati bol, oteklinu i krvarenje jezika. Ako imate bilo koji od ovih simptoma, važno je da odmah vidite liječnika.

Kako Liječiti Bol Jezika

Liječenje bola jezika će zaviriti od uzroka bola. U nekim slučajevima, bol jezika može se liječiti kod kuće jednostavnim mjerama, kao što su:

 • Ispiranje ustiju slanom vodom: Ispiranje ustiju slanom vodom može pomoći u ublažavanju bola i otekline jezika. Jednostavno pomiješajte jednu čajnu kašiku soli u jednu šalicu tople vode i isperite usta nekoliko puta dnevno.
 • Hladne komprese: Hladne komprese mogu pomoći u ublažavanju bola i otekline jezika. Jednostavno stavite led ili hladnu krpu na jezik nekoliko puta dnevno.
 • Bezreceptni lijekovi za bol: Bezreceptni lijekovi za bol, kao što su ibuprofen ili acetaminofen, mogu pomoći u ublažavanju bola jezika. Međutim, važno je da ne uzimate ove lijekove duže od nekoliko dana bez nadzora liječnika.

Ako bol jezika ne prođe nakon nekoliko dana ili ako je bol jaka, važno je da vidite liječnika. Liječnik će moći da dijagnostikuje uzrok bola jezika i preporuči odgovarajući tretman.

Kako Preventirati Bol Jezika

Postoji nekoliko stvari koje možete učiniti da preventirate bol jezika, uključujući:

 • Izbjegavajte ugrize jezika: Budite pažljivi kada jedete, pijete i govorite da biste izbjegli ugrize jezika.
 • Izbjegavajte opekotine jezika: Ne jedite i ne pijte previše vruću hranu ili piće. Budite pažljivi kada koristite vruću paru ili toplinski tretman oko usta.
 • Održavajte dobru oralnu higijenu: Održavanje dobre oralne higijene može pomoći u prevenciji infekcija jezika. Čistite zube i jezik barem dva puta dnevno i redovno posjećujte stomatologa.
 • Izbjegavajte traumu jezika: Budite pažljivi kada sudjelujete u aktivnostima koje mogu uzrokovati traumu jezika, kao što su sportske aktivnosti ili zubni rad.

Ako imate bilo kakvih pitanja ili zabrinutosti o boli jezika, važno je da se posavjetujete sa svojim liječnikom ili stomatologom.

Često Postavljana Pitanja

 1. Šta uzrokuje bol jezika?
 2. Postoji niz faktora koji mogu uzrokovati bol jezika, uključujući ugrize jezika, opekotine jezika, infekcije, traumu i rak jezika.

 3. Kako liječiti bol jezika?
 4. Liječenje bola jezika će zaviriti od uzroka bola. U nekim slučajevima, bol jezika može se liječiti kod kuće jednostavnim mjerama, kao što su ispiranje ustiju slanom vodom, hladne komprese i bezreceptni lijekovi za bol. Međutim, ako bol jezika ne prođe nakon nekoliko dana ili ako je bol jaka, važno je da vidite liječnika.

 5. Kako preventirati bol jezika?
 6. Postoji nekoliko stvari koje možete učiniti da preventirate bol jezika, uključujući izbjegavanje ugriza jezika, opekotine jezika, infekcija, traume jezika i održavanje dobre oralne higijene.

 7. Kada bi trebalo ići kod liječnika zbog bola jezika?
 8. Trebali biste ići kod liječnika ako bol jezika ne prođe nakon nekoliko dana ili ako je bol jaka. Liječnik će moći da dijagnostikuje uzrok bola jezika i preporuči odgovarajući tretman.

 9. Koje su neke jednostavne mjere koje mogu učiniti kod kuće za ublažavanje bola jezika?
 10. Postoji nekoliko jednostavnih mjera koje možete učiniti kod kuće za ublažavanje bola jezika, uključujući ispiranje ustiju slanom vodom, hladne komprese i bezreceptni lijekovi za bol.


Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Предыдущая запись KĀDA IR ATŠĶIRĪBA STARP DIENVIDAMERIKU UN ĀFRIKU?
Следующая запись MIS SAJAND ON 1600