ZAŠTO BOLI KOŽA NA TIJELU

Have a question? Ask in chat with AI!

Zašto boli koža na tijelu?

Stisnuli ste se između grube košulje i kože vaše ruke, učinivši da koža bude crvena i svraba. Ili ste možda bili uhvaćeni na kiši, ostavljajući kožu isušenu i napetu. U oba slučaja, boli koža.

Kada boli koža, prva stvar koju želimo učiniti je da je počešemo, ali ovo može samo pogoršati stvari. Čišćenje ili česanje zapaljene kože može izazvati infekciju i čak otežati ozdravljenje. Umjesto toga, važno je shvatiti uzrok bolova u koži i poduzeti mjere za njegovo rješavanje.

Što uzrokuje bol kože?

Bol u koži može imati različite uzroke, od kožnih bolesti do alergijskih reakcija. Evo nekoliko najčešćih uzroka:

Suha koža

Suha koža je jedno od najčešćih uzroka bolova u koži. Kada koža nema dovoljno vlage, može postati suha, svrabna i crvena. Suhu kožu mogu uzrokovati različiti faktori, uključujući hladno vrijeme, niske vlažnosti, česte vruće kupke ili tuševe i upotrebu agresivnih sapuna ili deterdženata.

Ekcem

Ekcem je kronična koža koja može uzrokovati svrbež, crvenilo i oteklinu. Ekcem je uzrokovan kombinacijom genetskih i okolišnih faktora.

Psorijaza

Psorijaza je kronična koža koja uzrokuje crvene, ljuskaste mrlje na koži. Psorijaza je uzrokovana prekomjernom proizvodnjom kožnih stanica.

Kontaktni dermatitis

Kontaktni dermatitis je koža koja uzrokuje crvenilo, oteklinu i svrbež nakon kontakta s iritantom ili alergenom. Kontaktni dermatitis mogu uzrokovati različiti faktori, uključujući otrovni bršljan, sapune, deterdžente i kozmetiku.

Urtikarija

Urtikarija je koža koja uzrokuje crvene, svrbeće urtikarije. Urtikarija je obično uzrokovana alergijskom reakcijom na hranu, lijekove ili ubod insekata.

Kako liječiti bol kože?

Lijek za bol kože ovisi o uzroku. U nekim slučajevima, bol u koži može se liječiti jednostavnim promjenama životnog stila, poput izbjegavanja suhoće ili korištenja agresivnih sapuna ili deterdženata. U drugim slučajevima, mogu biti potrebni lijekovi ili druge tretmane.

Vlaženje kože

Vlaženje kože je jedan od najvažnijih načina liječenja i sprječavanja bolova u koži. Vlažile bi se trebale nanositi na kožu nekoliko puta dnevno, posebno nakon kupanja ili tuširanja.

Korištenje blagih sapuna i deterdženata

Agresivni sapuni i deterdženti mogu odstraniti prirodna ulja s kože, što može dovesti do suhoće i srbi. Umjesto toga, koristite blage sapune i deterdžente koji ne sadrže oštre kemikalije.

Izbjegavanje suhoće

Suho vrijeme i niska vlažnost mogu pogoršati bol kože. Ako živite u suhom klimatu, možete koristiti vlažitelj zraka u vašoj kući ili uredu. Možete također nositi pamučne odjeće i izbjegavati vunu i druge tkanine koje mogu iritirirati kožu.

Upotreba lijekova

Ako bol u koži ne reagira na jednostavne promjene životnog stila, mogu biti potrebni lijekovi. Liječnik vam može propisati lijekove koji mogu pomoći u kontroli svrbeža, crvenila i otekline.

Završni odlomak

Bol u koži može imati različite uzroke, od suhe kože do kožnih bolesti. Lijek za bol kože ovisi o uzroku. U nekim slučajevima, bol u koži može se liječiti jednostavnim promjenama životnog stila, poput vlaženja kože i korištenjem blagih sapuna i deterdženata. U drugim slučajevima, mogu biti potrebni lijekovi ili druge tretmane. Ako imate bol kože, važno je konsultirati se sa svojim liječnikom kako biste utvrdili uzrok i dobili odgovarajući lijek.

Često postavljana pitanja

1. Koji su najčešći uzroci bola kože?

Najčešći uzroci bolova u koži su suha koža, ekcem, psorijaza, kontaktni dermatitis i urtikarija.

2. Kako mogu liječiti bol kože kod kuće?

Možete liječiti bol kože kod kuće vlaženjem kože, koristeći blage sapune i deterdžente, izbjegavajući suhoću i noseći pamučnu odjeću.

3. Kada bih trebao vidjeti liječnika za bol kože?

Trebali biste vidjeti liječnika za bol kože ako se ne poboljša nakon nekoliko dana kućnog liječenja ili ako je teška.

4. Koji su dostupni lijekovi za bol kože?

Liječnik vam može propisati lijekove koji mogu pomoći u kontroli svrbeža, crvenila i otekline.

5. Kako mogu spriječiti bol kože?

Možete spriječiti bol kože vlaženjem kože, koristeći blage sapune i deterdžente, izbjegavajući suhoću i noseći pamučnu odjeću. Možete također izbjegavati kontakt s iritantima i alergenima koji mogu uzrokovati bol kože.


Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Предыдущая запись ЗАШТО КОЖА НА ТЕЛУ БОЛИ
Следующая запись LEUKA SATTUU VASEMMALLE PUOLELLE