ZAŠTO PRSTI POŽUTE

Have a question? Ask in chat with AI!

Zašto Prsti Požute: Uzroci, Preventativa i Kako Ih Ukloniti

Iskusio si ikada da ti prsti požuću? Ako jeste, niste sami. Mnoge stvari mogu uzrokovati žute prste, od infuzije nikotina do upotrebe određenih lekova. U ovom članku ćemo pogledati različite uzroke žutih prstiju, kako ih spriječiti i kako ih ukloniti ako već imate žute prste.

# Uzroci žutih prstiju

1. Nikotin

Jedan od najčešćih uzroka žutih prstiju je nikotin. Nikotin je supstanca koja se nalazi u cigaretama, pucigarima i drugim duhanskim proizvodima. Kada pušite, nikotin ulazi u vaše tijelo kroz vaše pluća i putuje do vaših krvotvornih sudova. Nikotin zatim može uzrokovati žute prste tako što se veže za keratin, protein koji se nalazi u vašim noktima i koži.

2. Lekovi

Određeni lekovi također mogu uzrokovati žute prste. Jedan od najčešćih lijekova koji uzrokuju žute prste je doksiciklin, antibiotik koji se koristi za liječenje različitih infekcija. Drugi lijekovi koji mogu uzrokovati žute prste uključuju:

* Tetraciklin
* Minociklin
* Ciprofloksacin
* Levofloksacin
* Gatifloksacin
* Amiodaron
* Chloroquine
* Hidroxichloroquine

3. Gljivične infekcije

Gljivične infekcije također mogu uzrokovati žute prste. Jedna od najčešćih gljivičnih infekcija koje uzrokuju žute prste je onihomikoza, infekcija noktiju. Onihomikoza može uzrokovati žute, debele, krte ili slomljene nokte.

4. Drugi uzroci

Drugi uzroci žutih prstiju uključuju:

* Žutica
* Psorijaza
* Ekcem
* Lichen planus
* Karotenemija
* Hronično oboljenje bubrega
* Ciroza jetre

# Kako spriječiti žute prste

Postoji nekoliko stvari koje možete učiniti da spriječite žute prste, uključujući:

* Prestanite pušiti.
* Izbjegavajte lijekove koji mogu uzrokovati žute prste.
* Nosite rukavice kada radite sa hemikalijama ili drugim supstancama koje mogu uzrokovati žute prste.
* Ne grizite nokte.
* Držite nokte kratkim i čistim.

# Kako ukloniti žute prste

Ako već imate žute prste, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti da ih uklonite, uključujući:

* Koristite limonin sok. Limonin sok je prirodno belilo koje može pomoći ukloniti žute mrlje sa prstiju. Namočite prste u sok od limuna 10-15 minuta, a zatim ih isperite toplo.
* Koristite belilo. Belilo je još jedno moćno belilo koje može pomoći ukloniti žute mrlje sa prstiju. Namočite prste u belilo 10-15 minuta, a zatim ih isperite toplo.
* Koristite pastu za zube. Pasta za zube može pomoći ukloniti žute mrlje sa prstiju. Nanesite pastu za zube na žute mrlje i nežno ih isperite četkom za zube.
* Koristite piling za ruke. Piling za ruke može pomoći ukloniti žute mrlje sa prstiju tako što uklanja mrtve kožne ćelije. Koristite piling za ruke nekoliko puta sedmično.

# Zaključak

Žute prste mogu biti ružne, ali obično nisu opasne. Ako ste zabrinuti zbog žutih prstiju, posavjetujte se sa svojim ljekarom.

# Često postavljana pitanja

* Šta uzrokuje žute prste?

Žute prste mogu uzrokovati različite stvari, uključujući nikotin, lijekove, gljivične infekcije i druga medicinska stanja.

* Kako mogu spriječiti žute prste?

Možete spriječiti žute prste tako da prestanete pušiti, izbjegavate lijekove koji mogu uzrokovati žute prste, nosite rukavice kada radite sa hemikalijama ili drugim supstancama koje mogu uzrokovati žute prste, ne grizete nokte i držite nokte kratkim i čistim.

* Kako mogu ukloniti žute prste?

Možete ukloniti žute prste tako da koristite limonin sok, belilo, pastu za zube ili piling za ruke.

* Kad treba da se konsultujem sa doktorom o žutim prstima?

Trebali biste se konsultovati sa doktorom o žutim prstima ako su žute mrlje teške, ako se ne poboljšavaju nakon nekoliko sedmica liječenja kod kuće ili ako imate druge simptome, kao što su bol u prstima ili nogostupe.

* Da li su žuti prsti znak ozbiljne bolesti?

Žuti prsti obično nisu znak ozbiljne bolesti. Međutim, ako su žute mrlje teške, ako se ne poboljšavaju nakon nekoliko sedmica liječenja kod kuće ili ako imate druge simptome, kao što su bol u prstima ili nogostupe, trebali biste se konsultovati sa doktorom.


Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Предыдущая запись НАЈБОЉИ ПОКЛОН ЗА ВОЉЕНУ ОСОБУ
Следующая запись KĀ ATŠĶIRT DARBĪBAS VĀRDU NO ĪPAŠĪBAS VĀRDA