ZAŠTO SVRBE NOGE IZNAD KOLJENA

Have a question? Ask in chat with AI!

Zašto svrbe noge iznad koljena?

Evo svega što ne znate o tome zašto vas svrbe noge iznad koljena.

Svrbež nogu iznad koljena je česta pojava koja može imati različite uzroke. Uglavnom je neškodljiva, ali može biti i simptom ozbiljnijih zdravstvenih problema. U ovom članku ćemo istražiti moguće uzroke svrbeža nogu iznad koljena i pružiti vam savjete o tome kako ublažiti simptome.

Česti uzroci svrbeža nogu iznad koljena:

1. Suha koža:

Suha koža je najčešći uzrok svrbeža nogu iznad koljena. Kada je koža suva, gubi svoju sposobnost da zadrži vlagu, što može dovesti do svrbeža, crvenila i iritacije. Suhu kožu mogu uzrokovati različiti faktori, uključujući hladno vrijeme, niske temperature, toplu vodu za kupanje, upotrebu harsh sapuna i deterdženata, te neke lijekove.

2. Ekcem:

Ekcem je kožna bolest koja izaziva crvenilo, svrbež i upalu kože. Najčešće se javlja na licu, rukama i nogama, ali može se pojaviti i na drugim dijelovima tijela, uključujući koljena. Ekcem može biti uzrokovan različitim faktorima, uključujući genetiku, stres, alergije i iritante.

3. Psiorijaza:

Psiorijaza je hronična kožna bolest koja se karakteriše crvenim, ljuskastim mrljama na koži. Najčešće se javlja na laktovima, koljenima i koži glave, ali može se pojaviti i na drugim dijelovima tijela. Psiorijaza je uzrokovana poremećajem imunskog sistema koji uzrokuje prekomerno stvaranje kožnih ćelija.

4. Folikulitis:

Folikulitis je upala folikula dlaka. Može biti uzrokovana bakterijama, gljivama ili virusima. Folikulitis se obično javlja kao male, crvene ili bijele pustule na koži. Najčešće se javlja na licu, leđima i nogama, ali može se pojaviti i na drugim dijelovima tijela, uključujući koljena.

5. Alergije:

Alergije mogu uzrokovati svrbež nogu iznad koljena. Alergeni koji mogu izazvati alergijsku reakciju uključuju polen, prašinu, životinjske dlake, hranu i određene lijekove. Alergije mogu izazvati različite simptome, uključujući svrbež, crvenilo, otok i kihanje.

Savjeti za ublažavanje svrbeža nogu iznad koljena:

* Hidratizujte kožu redovno.
* Koristite blage sapune i deterdžente.
* Izbjegavajte toplu vodu za kupanje.
* Nosite laganu i prozračnu odjeću.
* Izbjegavajte češanje svrbeće kože.
* Uzmite hladnu kupku ili tuš.
* Primijenite hladnu kompresiju na svrbeća područja.
* Koristite losion ili kremu protiv svrbeža.
* Ako svrbež ne prestane, posavjetujte se sa svojim ljekarom.

Zaključak

Svrbež nogu iznad koljena je česta pojava koja može imati različite uzroke. Uglavnom je neškodljiva, ali može biti i simptom ozbiljnijih zdravstvenih problema. Ako svrbež ne prestane ili ako je praćena drugim simptomima, kao što su crvenilo, otok ili bol, posavjetujte se sa svojim ljekarom.

Često postavljana pitanja:

1. Šta uzrokuje svrbež nogu iznad koljena?

Svrbež nogu iznad koljena može biti uzrokovana različitim faktorima, uključujući suhu kožu, ekcem, psiorijazu, folikulitis i alergije.

2. Kako ublažiti svrbež nogu iznad koljena?

Postoje različiti načini za ublažavanje svrbeža nogu iznad koljena, uključujući hidrataciju kože, upotrebu blagih sapuna i deterdženata, izbjegavanje tople vode za kupanje, nošenje lake i prozračne odjeće, izbjegavanje češanja svrbeće kože, uzimanje hladne kupke ili tuša, primjenu hladne kompresije na svrbeća područja, korištenje losiona ili kreme protiv svrbeža i konsultacije sa ljekarom ako svrbež ne prestane.

3. Kada treba posjetiti liječnika zbog svrbeža nogu iznad koljena?

Ako svrbež nogu iznad koljena ne prestane ili ako je praćena drugim simptomima, kao što su crvenilo, otok ili bol, posavjetujte se sa svojim ljekarom.

4. Da li svrbež nogu iznad koljena može biti simptom ozbiljnijih zdravstvenih problema?

Iako je svrbež nogu iznad koljena obično neškodljiva, može biti i simptom ozbiljnijih zdravstvenih problema, kao što su ekcem, psiorijaza i folikulitis. Ako svrbež ne prestane ili ako je praćena drugim simptomima, posavjetujte se sa svojim ljekarom.

5. Kako spriječiti svrbež nogu iznad koljena?

Postoje različiti načini za sprječavanje svrbeža nogu iznad koljena, uključujući hidrataciju kože, upotrebu blagih sapuna i deterdženata, izbjegavanje tople vode za kupanje, nošenje lake i prozračne odjeće, izbjegavanje češanja svrbeće kože i smanjenje stresa.


Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Предыдущая запись ZAKAJ JE TEŽKO NAJTI DEKLE
Следующая запись ทำไมรังไข่ซ้ายถึงเจ็บ